31. Marta 2019.

Škole u RS imaće nova pravila

Srednjoškolcima u Srpskoj, ali i njihovim profesorima i zvanično će biti zabranjeno da u školu dolaze neprimjereno obučeni, u kratkoj, tijesnoj i izazovnoj odjeći, da imaju neurednu frizuru ili upadljivu šminku i nakit.

U školama je nepoželjan i pirsing na vidnom mjestu, kao i odjeća sa natpisima, slikama ili oznakama koje vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču vjersku, polnu ili drugu netrpeljivost.

Predviđa to, između ostalog, prednacrt Etičkog kodeksa za radnike i učenike srednjih škola, koji je nedavno pripremilo Ministarstvo prosvete i kulture RS, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda. Cilj ovakvog dokumenta je, ističu, poštovanje, razumjevanje i prihvatanje osnovnih načela i moralno opravdanog ponašanja u srednjoj školi.

Značajan dio ovog novog dokumenta posvećen je upravo pravilima oblačenja, a posebno učenica. Naglašeno je, na primjer, da pored upadljive šminke ili nakita, učenicima nisu dozvoljeni ni upadljivi nokti, obnažene grudi, stomak ili bedra, te obuća sa visokom potpeticama. Za nastavnike, uz sve to, nisu dozvoljene ni kožne pantalone, košulje, bluze i majice bez rukava, te odjeća sa dubokim dekolteom, a na posao ne treba da dolaze ni u patikama, japankama i papučama.

Ako ovakav kodeks bude usvojen bez izmena, od učenika će se očekivati i pristojno ponašanje i izražavanje, bez korištenja vulgarnosti, a biće zabranjeno i svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika tokom časa. Istovremeno, njihovi nastavnici ne smiju da ugrožavaju i povrjeđuju fizički ili psihički integritet učenika ili kolega zaposlenih u školi. Naglašeno je, između ostalog, i da nije dozvoljeno ispitivanje i ocjenjivanje učenika suprotno zakonu, kao i neprimjereno ponašanje prema učenicima, omalovažavanje i vrijeđanje učenika, roditelja učenika ili radnih kolega. Radnici su, takođe, dužni i da vode računa o interesima škole, te da čuvaju njen integritet.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ističe da su pored oblačenja, ovakvim prijedlogom propisana i moralna načela u školama, te ponašanje i odnosi između učenika i nastavnika, zatim nastavanika i roditelja, te kompletna atmosfera u školi.

– To je predviđeno i zakonom, a neophodno je da imamo kodeks, pogotovo što već dvije godine radimo eksperimentalno vrednovanje kvaliteta rada škola, a jedan od standarda vrednovanja je i etički kodeks i ponašanje u školama – kaže Damjanović.

On podsjeća da su ova pravila za osnovne škole već na snazi, s obzirom na to da je Etički kodeks za radnike i učenike osnovne škole objavljen u Službenom glasniku RS početkom marta.

– Kodeks promoviše atmosferu u kojoj svi radnici čuvaju ugled i dostojanstvo svoje profesije, odgovorno i etički se odnose prema svojim kolegama, učenicima, roditeljima i ostalim građanima sa kojima dolaze u kontakt u školi – propisano je između ostalog u kodeksu.

Damjanović ističe da se za srednje škole predviđaju vrlo slična pravila onima koja su već usvojena za osnovne škole.

(Srpskainfo)

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
veljo
veljo
4 godine prije

Glupost nastavnici i profesori drugačiji pristup imaju prema djeci iz imućnih porodica.To sam i sam osjetio na svojoj koži u jednoj prijedorskoj školi.Osjetio sam u jednoj osnovnoj školi što je dobila priznanje o korektnosti i dobar pristup prema učenicima.Kasnije sam čuo da je to priznanje škola kupila i direktorica je istaknuti član dns.Hvala bogu dragom počela se ta stranka raspadati.