Školama stigle preporuke za odvijanje nastave - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Školama stigle preporuke za odvijanje nastave

Ministarstvo prosvjete i kulture RS uputilo je danas svim osnovnim i srednjim školama zvanične preporuke za odvijanje nastave u školama za školsku 2021/22. godinu koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

Pored opštih preporuka za organiazciju nastavnog procesa, Institut je propisao i preporuke za zaposleno osoblje i preporuke za učenike u uslovima pandemije, kao i preporuke za upotrebu maski.

– Direktori škola su dužni da sprovode mjere bezbjednosti za zaštitu zdravlja učenika i nastavnika i njihove sigurnosti u školi u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja i u skladu sa preporukama Instituta- saopšteno je iz Ministarstva.

Učenici bi trebalo prije polaska u školu mjere temperaturu, svi koji imaju simptome zarazne bolesti ili su bili u kontaktu sa zaraženima ostaju kod kuće. Isto važi i za prosvjetare.

Nastavno i drugo osoblje u obavezi je da nosi zaštitne maske cijelo vrijeme boravka u školi. Potrebno je voditi računa o fizičkoj distanci i održavanju higijene.

Učenici obavezno nose zaštitne maske za vrijeme kretanja po hodniku škole i prilikom odlaska u toalet i usmenog odgovaranja za vrijeme časa. Preporučuje se da učenici nose masku i tokom trajanja časa. Đacima se preporučuje nošenje pamučnih maski. Svaki učenik treba da ima rezervnu masku u slučaju oštećenja ili prljanja.

Škola počinje 1. septembra,a časovi će trajati 45 minuta. Nije preporučljivo da učenici izlaze za vrijeme malog odmora, osim kako bi otišli u toalet i tada obavezno nose maske.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar