Škola u Poljskoj zabranila đacima žalbe i kukanje - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Škola u Poljskoj zabranila đacima žalbe i kukanje

Osnovna škola br. 143 u Varšavi odlučila je da po svaku cijenu nauči Poljake optimizmu i kao prvi korak, u nadi da će njen primjer slijediti i druge škole, zvanično je zabranila bilo kakve žalbe, negativne primjedbe i kukanje.

“Zabrana da se đaci žale obavezuje od praga škole. Podsećamo sami sebe da treba da gledamo ono što je dobro, pozitivno, a ne da kukamo”, objasnila je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 bizarnu zabranu učiteljica te škole u Varšavi Aneta Puhala.

Direktorka škole Kristna Jakubovska veruje da će na taj način naučiti đake, učitelje i roditelje da se zamisle da li vredi samo kukati ili je bolje primetiti šta je pozitivno, a takav način učenja optimizmu od malih nogu uslediće nakon raspusta i u jednoj osnovnoj školi i obdaništu u mestu Tihi na jugu Poljske.

“Poljaci vekovima vole da pišu o sebi kako su prljavi, neuredni, ne poštuju pravila. Svi znamo te stvari. To je trajna poljska slika vlastite zajednice. Ali kukamo manje nego pre 30 godina”, kazao je TVN24 sociolog Adam Leščinski.

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi.

“Postoji zaraza kukanjem koje izaziva stres. U društvu sa više simpatija gledamo na onog ko se žali. A ako neko priča – super, kupio sam kola, idem na letovanje, na takve osobe se gleda sa antipatijama i ne volimo ih”, kazao je psihijatar Marek Jurašček.

Eksperiment učenja optimizmu od malih nogu u te dve poljske škole za sada ima jednu manu – ne predviđa nikakve kazne za onog ko zabranu prekrši.

Izvor. Beta

Danas objavljeno

Revija u blatu, manekeni kao zombiji, muški korseti: Balensijaga – “ili voliš ili prezireš”

Zeljka

Arheolozi došli do pravog praistorijskog blaga: “Najkompletnija do sad, stara milion godina”

Zeljka

Preminula Indijanka koja je u ime Marlona Branda odbila Oskara

Zeljka

Ostavite komentar