3. Juna 2019.

Skok HE „Dabar“ na 488 miliona KM

Big Portal

Izgradnja hidroelektrane „Dabar“ još nije ni počela, a procijenjena vrijednost projekta, koji će realizovati kineske kompanije, već je nekoliko puta drastično povećana i to sa prvobitno planiranih 352 miliona na blizu pola milijarde maraka.

Vrijednost izgradnje je prvo povećana sa 352 na 366 miliona KM, ali u “Elektroprivredi Srpske” otkrivaju da će im za cijeli posao trebati čak 488 miliona KM, zbog „većih troškova za eksproprijaciju“.

Zbog toga “Hidroelektrane na Trebišnjici”, koje su vlasnik preduzeća „HE Dabar“, traže da im se dozvoli dokapitalizacija tog novosnovanog pravnog lica sa 34 miliona KM.

Prijedlog odluke o dokapitalizaciji „HE Dabar“ biće razmatran na vanrednoj sjednici akcionara „HE na Trebišnjici“ zakazanoj za 16. jun. Saglasnost za ovu dokapitalizaciju već su dobili od Vlade RS.

U zahtjevu za dokapitalizaciju firma „HE Dabar“ je navela da je procijenjena vrijednost investicije izgradnje HE „Dabar“ prema studiji izvodljivosti iz 2014. godine iznosila 352 miliona KM te da je učešće osnivača trebalo da bude 25 odsto, odnosno 88 miliona KM.

Međutim, iznenada su otkrili da prvobitnim planom nisu bili obuhvaćeni neki objekti koji su značajno povećali vrijednost investicije.

„Već sada je evidentno da će sredstva za eksproprijaciju biti znatno veća u odnosu na ranije predviđena. Glavnim projektom svih objekata u sistemu HE „Dabar“ i idejnim projektom „Povećanje propusne moći tunela Dabarsko polje – Fatničko polje“, definisana je procijenjena vrijednost investicije u iznosu od 488 miliona KM. Zbog povećanja vrijednosti investicije obaveza o ulaganju osnivača se povećala na 122 miliona KM, pa se samim tim povećavaju i sredstva za sopstveno učešće za 34 miliona KM“, navodi se u zahtjevu „HE Dabar“ za dokapitalizaciju.

Vlada RS je podržala dokapitalizaciju i zadužila predstavnika Matičnog preduzeća da na Skupštini akcionara glasa za tu odluku.

„’Hidroelektrane na Trebišnjici’ će kao osnivač „HE Dabar“ povećati osnovni kapital društva novim novčanim ulogom u iznosu od 34 miliona KM iz redovnih novčanih sredstava preduzeća ostvarenih naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica. Taj novčani ulog predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala ’HE Dabar’, a sve u svrhu realizacije projekta izgradnje ’HE Dabar’“, navedeno je u odluci koju će razmatrati Skupština akcionara.

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar” raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju objekata HE ukupne vrijednosti 366 miliona KM bez PDV-a, odnosno oko 430 miliona KM. Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije koje su 22. aprila odabrane za drugu fazu takmičenja, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Kinezi grade HE „Dabar“ vrijedan 430 miliona KM“.

Iz daljeg takmičenja je diskvalifikovan konzorcijum, koji čine kompanije „China National Electric Engineering Co. Ltd“ iz Kine i „RIKO“ iz Slovenije, zbog čega su one podnijele žalbu u kojoj su iznijele niz optužbi na račun „Elektroprivrede RS“, o čemu smo pisali u tekstu Kinezi i Slovenci: Tender za HE „Dabar“ je namješten.

CAPITAL

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare