7. Maja 2022.

Škoda, Volkswagen i Cupra najavili urbane električne modele

Big Portal

Takođe, sva tri će se proizvoditi u Španiji kao deo ogromnog investicionog paketa Volkswagen grupe koji je težak 10 milijardi evra.

Kako prenosi Autoblog, nove automobile je u obliku skica najavio generalni direktor VW grupe Herbert Diess, koji je rekao da će oni „olakšati pristup e-mobilnosti i podstaknuti budućnost mobilnosti za generacije koje dolaze“.

Potvrda da će se gradski električni modeli proizvoditi u Španiji dolazi u trenutku kada VW grupa iznosi ogromnu inicijativu od 10 milijardi evra za izgradnju nove fabrike baterija u regionu Sagunto, u cilju snabdevanja proizvodnih linija vozila u Martorellu i Pamploni. To je treća od šest fabrika baterija koje će VW grupa izgraditi u Evropi do 2030. godine, a dve su već potvrđene u Nemačkoj i Švedskoj. Ostale zemlje u trci za preostale tri su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska.

Sami automobili će biti bazirani na namenskoj arhitekturi MEB Entry. Oni će u suštini služiti kao zamena za Volksvagen e-Up, Škodu Citigo-e iV i Seat Mii Electric.

Volkswagen je na prošlogodišnjem sajmu automobila u Minhenu već dao snažne naznake o svojim planovima za urbani EV, sa konceptom kompaktnog krosovera ID Life, ali su neki izveštaji ranije ove godine sugerisali da se dizajnerski tim automobila vratio na tablu za crtanje kako bi automobil dobio futurističkiji izgled.

Cuprin automobil će biti evolucija neobičnog koncepta UrbanRebel iz 2021., sa manje očigledno inspirisanim motosportom dizajnerskim elementima. Ostale su zdepaste, kompaktne proporcije, ali ogromno zadnje krilo je zamenjeno konvencionalnijim. Zadnje staklo će biti značajno produženo, verovatno da bi se smestio drugi par vrata.

Ali dok će ta dva automobila biti evolucija prethodno viđenih koncepata, Škodin pristup formuli biće potpuno nov, i jedan od prvih serijskih automobila češkog brenda koji će usvojiti novi tretman dizajna koji se naziva ‘Modern Solid’.

Skica nagoveštava da će Škoda naglasiti robusnost i jednostavnost svojim stilom nove ere, što je značajno odstupanje od sadašnjih automobila, posebno onih u nižim segmentima.

Autocar podseća i da je ranije ove godine, tadašnji izvršni direktor Škode Thomas Schäfer, obećao da će se najmanji EV kompanije “razlikovati od naših sestrinskih brendova kao i da će to biti prelep koncept koji zaista odgovara Škodi”, sugerišući da će podele u ovom segmentu biti mnogo opipljivije nego u sferi električnih hečbekova, u kojoj VW grupa trenutno prodaje skoro identične modele Volksvagen ID 3 i Cupra Born.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare