Auto-moto Šuška se šuška

Škoda u Frankfurt stiže sa elektrifikovanim modelima

Dok mnogi proizvođači automobila zaobilaze ovogodišnji sajam, Škoda se potrudila da predstavi što više noviteta. Na štandu češkog brenda u Frankfurtu centralno mesto pripašće električnoj Škodi Citigo iV i plug-in hibridnom Superbu iV.

Ova dva automobila simbolično najavljuju Škodinu električnu budućnost.

Citigo iV je prvi potpunu električni produkcijski model Škode. Za pogon koristi elektromotor od 83 ks i 210 Nm može da pređe sa punim baterijama do 265 ks (prema WLTP standardu). Električna energija se skladišti u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 36,8 kWh.

Ako vam se ovi brojevi čine poznatim, to je zato što je pogonski sklop preuzet od električnog Volkswagena e-Up!.

Električni Citigo ubrzava 0-100 km/g za 12,5 sekundi, dok 60-100 postiže za 7,6. Maksimalna brzina je 130 km/h. Škoda tvrdi da baterija napuni za 60 minuta do 80% kapaciteta pomoću brzog pučanja, a za četiri sata na standardnu kućnu utičnicu.

Iz češke kompanije tvrde da cena njihovog prvog električnog modela neće biti iznad 20.000 evra.

Škoda Citigo iV – električni mali gradski automobil (Foto: Škoda promo)

Još jedan bitan model za Škodinu budućnost je Superb iV. Ovaj prvi plug-in hibrid češkog proizvođača korisit pogonsku platformu Passat GTE. U osnovi je 1.4-litarski TSI sa 157 KS koji uparen sa elektromotorom od 115 KS zajedno čini pogon snage 218 KS, dok je maksimalni obrtni momenta hibridnog sistema 400 Nm.

Ukupna autonomija Superba iV je 850 km pomoći benzinskog i elektromotora, koji može da se napuni na običnoj kućnoj utičnici do 80% kapaciteta za dva sata i 40 minuta (do 100% za tri i po sata). Ako se vozi isključivo na električni pogon, Superb iV može da pređe i do 55 km.

Pored dva elektrifikovana noviteta, Škoda u Frankfurtu izlaže i “Monte Carlo” verzije modela Scala Kamiq.

Danas objavljeno

Koji Porshce je brži: 911 Turbo S ili Taycan Turbo S?

V.R.

Njemačkoj predviđaju najcrnju godinu u posljednje tri decenije

V.R.

Mercedes nikada ne kaže “ne”: Ofarbali auto BMW bojom

V.R.

Ostavite komentar