Škoda smanjuje proizvodnju do kraja godine - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Škoda smanjuje proizvodnju do kraja godine

Škoda će “značajno umanjiti ili čak obustaviti” proizvodnju od 18. oktobra do kraja godine zbog globalne nestašice čipova koja pogađa automobilski sektor.

“Čak ni Škoda Auto ne može da izbjegne ovu globalnu krizu”, izjavio je portparol češke komapnije Tomas Kotera. Aktuelne redukcije proizvodnje automobila do sada su najveće u centralnoj Evropi, a ekonomisti smatraju da će to uticati na celokupnu ekonomju Češke.

Škoda, koja posluje u sastavu nemačkog Volkswagena, je najveći češki izvoznik. Ova marka je već nagomilala desetine hiljada automobila koji su sklopljeni ali čekaju čipove. Prodajni saloni sastavljaju liste kupaca koji će mesecima čekati svoje automobile.

Kotera je rekao da Škoda želi da se fokusira na dovršavanje skoro kompletiranih automobila što je pre moguće, da bi kupci mogli da ih preuzmu.

Zbog ove redukcije, Škoda će ove godine verovatno napraviti sličan broj automobila kao prošle, odnosno oko 1,15 miliona vozila, saopštilo je češko udruženje proizvođača automobila. Ranije se očekivalo da će proizvodnja dostići 1,3 miliona auotmobila.

Pored Škode, koja je prethodno obustavila proizvidnju i krajem septembra, prošlog meseca se sa problemima suočila i Toyota u fabrici u češkom Kolinu.

U Mađarskoj, gde fabrike imaju Mercedes-Benz i Suzuki, proizvodnja automobila takođe je morala biti redukovana, a proizvodnaj je opala i u Nemačkoj.

Izvor. Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Antifriz – mnogo pitanja i mnogo odgovora

Vanja A

Zastava 101

Vanja A

Prodaje se posljednji Maradonin BMW

Vanja A

Ostavite komentar