Škoda Octavia Combi obilježava 60 godina - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Škoda Octavia Combi obilježava 60 godina

Prvi prototip modela OCTAVIA COMBI, u atraktivnoj dvobojnoj varijanti, proizveden je u pogonu u Kvasiny u septembru 1959.

Vrata prtljažnika bila su vodoravno podeljena u dva dela.

Donji deo bio je povezan s dnom prtljažnika koji je imao kapacitet do 690 litara (mereno do plafona). Ali nepodeljena zadnja sedišta mogla su se sklopiti kako bi se stvorila površina dimenzija 1495 x 1355 mm, tako da su dva putnika mogla putovati sa do 1050 litara prtljaga.

Uprkos tome, karavan je imao iznenađujuće kompaktne spoljašnje dimenzije 4065 x 1600 x 1430 mm.

Vrlo praktična, a današnjom terminologijom Simply Clever karakteristika novog modela iz Kvasiny bio je posebna pregrada za rezervni točak, smeštena ispod poda prtljažnika kojoj se pristupalo odvojenim poklopcem na šarkama iznad branika.

Kada je Octavia Combi modernizovana 1969. godine, ova je karakteristika nestala i zamenjena je vodoravno postavljenim pravougaonim lampama preuzetim iz nove Škoda 100/110.

To je značilo da se rezervnom točku moglo pristupiti tek nakon što se izvadi deo prtljaga, ali je i prolazak vlage u „džep“ rezervnog točka smanjen.

Škoda Octavia bila je vrhunac uspešne razvojne linije s krutim, ali laganim okvirom šasije i nezavisnom suspenzijom na sve točkove.

A budući da je Octavia bila osmi u nizu modela sagrađenih na ovaj način, to se spominjalo u njenom imenu preuzetom od latinskog broja „octo“, što znači osam, ili „oktava“ – osmi.

To je dovelo do ženskog naziva Octavia. Ideološki obojena interpretacija vremena bila je da je to bila proslava osmog modela svih tipova od nacionalizacije fabrike automobila u Mladá Boleslav u oktobru 1945. godine, iako se alternativno objašnjenje odnosi na njen položaj u određenoj razvojnoj liniji započetoj 1934. godine modelom POPULAR.

Čovek koji je u velikoj meri odgovoran za dizajn izuzetno uspešne linije automobila bio je inženjer Vladimír Matouš (1896-1963).

Penzionisan je simbolično 1959. godine, kada je na put krenula poslednja razvojna faza modela OCTAVIA. Nakon završetka Češkog tehničkog univerziteta u Pragu, Vladimír Matouš radio je na licenciranoj proizvodnji luksuznog automobila ŠKODA Hispano Suiza u pogonu u Pilsenu i imenovan je za glavnog dizajnera putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila u Mlada Boleslav 1928. godine.

Od 1936. bio je zamenik direktora kompanije, a nakon kratkog posleratnog prekida u službi Ministarstva industrije vratio se u Mlada Boleslav 1948. godine kao tehnički direktor.

Pre nego što se povukao u šezdesettrećoj godini, uveo je u proizvodnju, na primer, ŠKODA 1200 i 1201 i Š 440, „Spartak-ovog međufaznog automobila“ koji je kasnije obnovljen i transformiran u model OCTAVIA.

Danas objavljeno

Porsche 911 Turbo Safari

Vanja A

Kako brzo ukloniti snijeg i led s vjetrobranskog stakla?

Vanja A

Zašto Ilon Mask mrzi tehnologiju vodonika?

Vanja A

Ostavite komentar