Škoda može da se koristi i kao helikopterska platforma - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Škoda može da se koristi i kao helikopterska platforma

Kodiaq je svoju multifunkcionalnost dokazao tako što je postao mesto za sletanje helikoptera. Bilo je potrebno samo instalirati odgovarajuću platformu na krov automobila.

U Škodi kažu da je srebrni Kodiaq pretrpeo je samo minimalne prepravke za sletanje helikoptera. Promene su delo modelara Škoda Design odeljenja i stručnjaka iz sektora za izradu EGV prototipa.

Zajedno su izgradili platformu pričvršćenu na krovne nosače automobila.

“To je čelična konstrukcija dizajnirana za ravnomernu raspodelu tereta. Pričvršćena je na krovni okvir na mestu gde su krovne šine normalno pričvršćene. Površina platforme izrađena je od drvenih ploča”, kaže Petr Erben, jedan od modelara.

Iako helikopter Robinson R22 teži više od pola tone sa platformom za poletanje i sletanje, konstrukciju Kodiaqa navodno nije trebalo posebno ojačavati. Samo je ojačana zadnja osovina vozila.

Kad su sve pripreme bile završene, sledeći korak bio je spustiti helikopter na krov. Nakon statičkog testa, kada je helikopter jednostavno postavljen na automobil, helikopter je zatim uzleteo sa iskusnim pilotom Janom Čermákom i sigurno sleteo na krovnu platformu SUV-a.

Ovo nije bio prvi put da je helikopter sleteo na krov jednog Škodinog automobila.

Naime, 2011. helikopter je sleteo na platformu postavljenu na krov modela Yeti u jednoj od epizoda popularne BBC emisije Top Gear.

Za upravljačem Yetija bio je tadašnji voditelj emisije, Džeremi Klarkson, a kuriozitet je da je sletanje obavljeno dok je auto bio u pokretu.

Danas objavljeno

Na prodaju jedan spektakularan Porsche, a takva je i njegova cijena

Vanja A

Ko je na kraju brži, elektromobili ili tradicionalno pogonjeni automobili?

Vanja A

Mazda2 jedan od najekonomičnijih SUS modela

Vanja A

Ostavite komentar