Skidanje sa torent sajtova: Sud kažnjava roditelje umjesto djece - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Skidanje sa torent sajtova: Sud kažnjava roditelje umjesto djece

Ukoliko roditelji budu svjesno prikrivali da djeca skidaju piratski sadržaj sa torenta, biće kažnjeni umjesto njih. Ovo je zaključak suđenja koje traje već osam godina a vezano je za skidanje albuma Rihanne.

Ukoliko planirate da se odselite u Nemačku, oprostite se od ilegalnog skidanja sadržaja sa torenta jer možete da završite u zatvoru. Iako je ova država i ranije bila poznata po veoma strogim anti-piratskim zakonima, to je sada podignuto na viši nivo.

Velike promene dolaze nakon presude povodom ilegalnog skidanja albuma Rihanne “Loud” a koji su skidala deca. Ispostavilo se da roditelji nisu bili zainteresovani za čuvenu karipsku umetnicu, za razliku od svoje dece.

Skidanje sa torent sajtova: muke roditelja sa “decom-kriminalcima”

Roditelji su se prvobitno pozvali na zakon koji ih oslobađa od obaveze da svedoče protiv sopstvene dece. Ipak, na kraju su ipak bili prinuđeni da plate skoro 4000 evra kazne. Vrhovni sud je na kraju potvrdio odluku u korist izdavača albuma, kompanije Universal.

Konačna odluka je glasila da ako roditelji neće da identifikuju (“odrukaju”) svoju decu, onda oni moraju da budu kažnjeni. Ipak, roditelji imaju “izlaznu strategiju” – naime oni mogu biti kažnjeni jedino ako saznaju ko je prekršio zakon i ne prijave ga.

Ipak, više im se isplati da kažu da znaju da je neko od dece napravio prekršaj, ali da ne znaju ko. Na taj način oni nisu odgovorni za prikrivanje krivca, pa ne mogu biti kažnjeni. Šta biste vi radili da morate da birate između dužnosti prema državi i prikrivanja opasnog serijskog kriminalca koji skida igrice, filmove, TV serije, muziku i ko zna šta sve još?

Vest je samo još jedna vinjena koja obogaćuje temu zaštite autorskih prava u Evropskoj uniji (i zemljama u okruženju). Da li je ovo veliki udarac za pirateriju, ili ona nikad neće biti iskorenjena?

Izvor: Torrent Freak

Danas objavljeno

POCO F2 neće koristiti Snapdragon 732G čipset

V.R.

Apple možda priprema manji i kompaktniji M1 Mac Pro

V.R.

Samsung Galaxy M62 se očekuje sa 7000mAh baterijom, 25W brzim punjenjem

V.R.

Ostavite komentar