Skeptični smo prema strankama koje blokiraju reforme! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Skeptični smo prema strankama koje blokiraju reforme!

Ambasador SAD Erik Nelson u svom posljednjem blogu naveo je da je došlo vrijeme da istinski nezavisno pravosuđe u Bosni i Hercegovini pozove na odgovornost počinioce koruptivnih radnji.

Međutim, o kojem nezavisnom pravosuđu govorimo. To pravosuđe godinama ne može da riješi ubistva dva mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića, dvojice sarajevskih policajaca. Bh. pravosuđe je godinama bez optužnica i presuda za visoku korupciju. Iz VSTS-a obećavaju da će se dizati optužnice za visoku korupciju, ali može li ovakvo pravosuđe biti alat u borbi protiv korupcije.

Ova pitanja postavili smo i Ambasadi SAD, a iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a naveli su da je “korupcija egzistencijalno pitanje za BiH.“

„Korupcija građanima oduzima sposobnost da iskoriste svoj puni potencijal. Lideri koji podržavaju sistem koji nagrađuje korupciju na kraju će se morati suočiti s činjenicom da njihovo naslijeđe neće biti ništa drugo do stagnacija i izolacija. Sjedinjene Države, zajedno s mnogim drugim članovima međunarodne zajednice, postaju sve više skeptične prema strankama iz čitavog političkog spektra kada one blokiraju ove zdravorazumske reforme i zakonodavne inicijative koje su dobre za državu i koje će dodatno uskladiti BiH sa EU i međunarodnim standardima“, navodi se.

Kada je riječ o pravosuđu, iz Ambasade SAD su istakli da je nezavisno i transparentno pravosuđe temeljni dio svake demokratije.

„Sjedinjene Države podržavaju reformu pravosudnog sistema kako bi osigurale njegovu nezavisnost i kapacitet i spremnost za procesuiranje slučajeva korupcije. Nezavisno pravosuđe ne može biti nametnuto Bosni i Hercegovini, i volja da ga se na kraju promijeni mora doći od građana i čelnika BiH.

Prvi korak u ovom procesu preduzeće 23. juna kada je Savjet ministara usvojilo izmjene i dopune Zakona o VSTS.

VSTS mora imati vjerodostojnu ulogu u osiguravanju poštivanja vladavine prava u BiH. Nadamo se da će Parlamentarna skupština, bez nekorisnih amandmana ili odgađanja, odobriti ove amandmane, kao dio procesa vraćanja povjerenja javnosti u pravosuđe, koje sada dobrano nedostaje“, kaže se u odgovoru.

Iz Ambasade SAD su se dotakli i izbora 2022. godine.

„Korupcija i privredna reforma moraju biti u prvom planu na izborima 2022. godine. Građani imaju priliku pokazati čelnicima iz cijelog političkog spektra da je borba protiv korupcije i usvajanje zdravorazumskih reformi pametna izborna politika“, zaključili su.

(Patria)

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar