Skandalozan transparent – navijači Splita veličali Oluju - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Skandalozan transparent – navijači Splita veličali Oluju

Navijači Hajduka iz Splita razvili su sraman transparent na utakmici protiv Vitorije Gimaraeš na kom su veličali progon Srba tokom Oluje.

Sve do tog trenutka atmosfera na “Poljudu” bila je odlična, krcat stadion i dobro navijanje, ali transparent koji se pojavio u drugom poluvremenu bacio je senku na utakmicu.

Dok su koreni zemlje čuvali suze i znoj, oni su ganjajući svetlo ušli u nemoguć boj. Oluja ’95“, stajalo je na transparentu.

U čevrtak 4. avgusta navršilo se 27 godina od dana kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije tokom i posle akcije Oluja proterano je oko 200.000 Srba, ubijeno ih je oko 1.700 a više od 700 i dalje se vodi kao nestalo.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena.

Prema procenama hrvatskih nevladinih organizacija i udurženja tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski težavan i onemogućavan.

Za zločine nad civilima u Oluji Haški tribunal optužio je trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Makrača. Gotovina i Markač su bili i osuđeni, na 24 odnosno 18 godina zatvora, ali su posle nešto više od godinu dana oslobođeni krivice i pušteni iz zatvora.

Danas objavljeno

Srbija srušila Francusku pred četvrtfinale!

Zeljka

Žrijeb određuje rivala Srbije u četvrtfinalu SP

Zeljka

Maljkovićeva na ivici suza: Ova djeca su među osam najboljih na svijetu

Zeljka

Ostavite komentar