Skandal u Toyoti – Skoro 20 godina lažirali podatke - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Skandal u Toyoti – Skoro 20 godina lažirali podatke

Kompanija Hino Motor, glavna podružnica japanske korporacije Toyota Motor, falsifikovala je podatke o emisiji gasova iz nekih motora još od 2003. godine, čak više od jedne decenije pre nego što je prvobitno utvrđeno, pokazuju današnji reziltati istrage koju je sponzorisao sam Hino.

Istražni odbor, kojem je Hino dao zadatak da sprovede istragu, okrivio je za skandal poslovno okruženje u kojem se inženjeri ne osećaju slobodnim da se suprotstave nadređenima, što je retka kritika korporativne kulture u Japanu, izveštava Rojters.

Hino je taj odbor, sastavljen od pravnika i korporativnog savetnika, formirao ove godine nakon što je priznao da je falsifikovao podatke o emisiji gasova i performansama goriva za četiri modela motora. U izveštaju odbora, objavljenom danas, detaljno se opisuje nefleksibilna atmosfera u kojoj zaposleni ne osećaju „psihološku sigurnost“, navodi Tanjug.

Svest o ranijim uspesima među delom rukovodstva utrla je put stvaranju takve poslovne kulture, rekao je predsedavajući odbora Kazuo Sakakibara, bivši glavni tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu u Osaki.

“Veličina njihovih prošlih uspeha učinila ih je nesposobnim da se menjaju ili da sagledaju sebe objektivno, učinila je da ne budu svesni promena u spoljašnjem okruženju i promena vrednosti “, dodao je on na brifingu, ocenjujući da je „to dovelo do loše organizovane kompanije u kojoj ljudi ne mogu da kažu šta ne mogu da urade“.

Hinov predsednik se izvinio pred novinarima i rekao da je menadžment ozbiljno shvatio svoje odgovornosti. Kompanija je saopštila da će izaći sa novim sistemom korporativnog upravljanja u roku od tri meseca.

Istražni odbor je našao dokaze o falsifikovanju podataka o emisiji koji sežu još od 2003. godine, za razliku od ranije objavljenog datuma da ta praksa datira od 2016.

Japansko Ministarstvo saobraćaja je u martu opozvalo sertifikat ovom proizvođaču kamiona za motore pogođene ovoim skandalom.

Hino je povukao blizu 47.000 vozila proizvedenih između aprila 2017. i marta ove godine, ali će se povlačenje verovatno proširiti, izvestio je poslovni dnevnik Nikei.

B92.

Danas objavljeno

Da li je ovo najuspjelija posveta Spačeku?

Vanja A

Kraj jedne ere

Vanja A

Retro je u modi: Citroen predstavio novi logo

Zeljka

Ostavite komentar