2. Marta 2022.

Skandal u Škotskoj, sporan i Hemingvej: Upozorenje o “eksplicitnim scenama”

Big Portal

Jer, zbog ovog romana za koji je Hemingvej 1952. osvojio Pulicera, a 1954. i Nobelovu nagradu, piše “Daily Mail”, studentima istorije i književnosti na škotskom “University of the Highlands and Islands” izdato je upozorenje da ovaj klasik sadrži “eksplicitne scene ribolova”.

Dodatna ironija u ovom slučaju je što je taj region u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat upravo po ribarskoj industriji kao i da su niz filmskih i televizijskih adaptacija tog romana iz 1952. označene kao prikladne za decu.

Meri Dirborn, autorka knjige “Ernest Hemingway, A Biography” ozbiljno se iznervirala zbog ove odluke.

“Ovo je besmislica. Zgražava me pomisao da bi studenti mogli da budu podstaknuti da se klone ove knjige. Svet je nasilno mesto i kontraproduktivno je pretvarati se da je drugačije. Veliki deo nasilja u priči ukorenjen je u prirodnom svetu. To je zakon prirode”, rekla je Dirborn.

Džeremi Blek, profesor istorije na Univerzitetu Ekseter dodao je:

“Ovo je posebno glupo s obzirom na zavisnost privrede područja Hajlends i Ajlends od industrija kao što su ribarstvo i poljoprivreda. Mnoga velika književna dela uključuju reference na poljoprivredu, ribolov, kitolov ili lov. Sugeriše li fakultet ozbiljno da na svu takvu literaturu treba staviti upozorenja”, pita se Blek.

Upozorenje o sadržaju otkriveno je u dokumentima do kojih je došao “The Mail on Sunday” prema zakonima o slobodi informacija.

Ali, tu nije kraj. Univerzitet “Highlands and Islands”, koji se sastoji od 13 istraživačkih institucija i fakulteta, izdao je upozorenja o sadržaju i za druge klasike, navodi “Daily Mail”.

Studenti koji proučavaju Homerovu “Ilijadu”, napisanu u 8. veku pre nove ere i “Beowulf”, englesku pesmu napisanu oko 1025. godine, upozoreni su da ta dela sadrži “prizore nasilne bliske borbe”.

“Frankenstein” Meri Šeli označen je jer sadrži “nasilno ubistvo i okrutnost”, a studenti koji proučavaju Šekspirova dela “Hamlet” i “Romeo i Julija” upozoreni su da predstave sadrže scene “uboda, otrova i samoubistva”.

Potparol Univerziteta uzvratio je odgovorom kako ova upozorenja o sadržaju omogućavaju studentima da donose “informisane odluke”. Šta to znači nije objašnjeno. Može li “informisana odluka” da bude da recimo neki student književnosti koji nije spreman na takvo “silno” nasilje ne pročita neke od najvećih dela Vilijama Šekspira i prođe godinu? Ili to možda znači da mora pre čitanja da popije sredstvo za smirenje i prođe pet, šest sati psihoterapije…?

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare