Skandal u Skoplju: U Ambasadi SAD intonirana "pogrešna" makedonska himna - BIGportal.ba
Region Vijesti

Skandal u Skoplju: U Ambasadi SAD intonirana “pogrešna” makedonska himna

U Ambasadi SAD u Skoplju, tokom prijema povodom Dana državnosti, intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od onog u zvaničnoj verziji, i ta razlika je u drugoj strofi, u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti koju svojataju i Bugarska i Makedonija. Umesto riječi: “Goce Delčev, Pitu Guli,…

U Ambasadi SAD u Skoplju, tokom prijema povodom Dana državnosti, intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od onog u zvaničnoj verziji, i ta razlika je u drugoj strofi, u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti koju svojataju i Bugarska i Makedonija.

Umesto riječi: “Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski”, otpjevane su reči: “stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo”.

Inače, Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev i Sandanski su osnivači istorijskog VMRO i organizatori Ilindenskog ustanka, u vezi sa čime se spore Skoplje i Sofija.

Kada je riječ o nacionalnoj himni Sjeverne Makedonije, čak je i makedonski premijer Zoran Zaev, nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumevao promjenu imena te bivše jugoslovenske republike, tvrdio da himna ostaje ista i da neće biti promijenjena.

Prvi put u istoriji

Ovo je prvi put, od sticanja makedonske nezavisnosti 1991. godine, da se otpjeva makedonska himna uz novi tekst u drugoj strofi, i to na jednom zvaničnom događaju u Skoplju.

Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke Ambasade i makedonskih institucija – o čemu je zapravo riječ.

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedjelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije.

Bugarska strana čak je zaprijetila da će blokirati evropske integracije Sjevernoj Makedoniji ukoliko ne bude prihvaćena činjenica – da je Goce Delčev bio Bugarin.

Danas objavljeno

Ministar Lučić sproveden u zgradu SIPA, uhapšena još jedna osoba

Vanja A

Pronađen i drugi pilot nakon pada hrvatskog MiG-a

Vanja A

Vlada Srpske: Zahtjev Savjetu ministara za dozvolu izvoza peleta

Vanja A

Ostavite komentar