Skandal u Austriji: Visoki zvaničnici pred zastavom OVK - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Skandal u Austriji: Visoki zvaničnici pred zastavom OVK

Visoki zvaničnici Melka učestvovali su na manifestaciji koju je albanska dijaspora organizovala u tom mestu koristeći zastave OVK.

Šef Slobodarske partije (FPO) u Melku Tomas Gruber našao se tako na fotografijama na kojima se vidi i Patrik Štrobel, gradonačelnik tog austrijskog gradića, ali i odbornici Socijaldemokratske partije i Zelenih kako, sa konzulom Kosova iz Štutgarta Imerom Ladrovcijem i ambasadorom Albanije u Austriji Rolandom Bimom, stoje isped zastave OVK.

Fotografija je nastala sredinom meseca na završnom skupu “Olimpijada”, istoimenog udruženja koje je registrovano kako bi se navodno bavilo zalaganjem za uspostavljanje razumevanja među kulturama.

Jednom godišnje to udruženje organizuje olimpijadu za albansku decu iz cele Evrope, koja se okupljaju u Melkuu kako bi se takmičila u sportskim disciplinama.

“Odbornici SPO i Zelenih poziraju ispred zastave paravojne formacije OVK, koja je predmet istrage Tribunala u Hagu, zbog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina”, naveo je Gruber.

Iz udruženja “Olimpijada” proučuju da su optužbe FPO apsurdne, jer se na slici, oko grba OVK, nalaze “Fehmi i Dževa Ladrovci, koji su oslobodilački borci, nisu ratni zločinci i koji su se borili za svoj narod”.

Navodi se da je plakat u Melku postavljen zato što se radi o članovima porodice konzula iz Štutgarta.

Gruber je fotografije najpre prosledio austrijskim medijima, a “Nideresterajhiše nahrihten” u svom izveštaju o ovom događaju pokušao je da zastavu i likove na njoj prikaže kao “narodne oslobodioce”.

List je naveo da su njihovi novinari istraživali slučaj i došli do toga da su osobe na zastavi “lica koja se na Kosovu smatraju nacionalnim herojima, koja su proglašena herojima 2008. i koja se nalaze čak i na poštanskim markama”.

Razočaran ignorantskim pristupom austrijskih medija Gruber se obratio poslaniku FPO u bečkoj skupštini Nemanji Damnjanoviću, koji je osudio ponašanje predstavnika vlasti u Melku.

B92

Danas objavljeno

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora 12. decembra

M.

“EU mora više da ispružiti ruku Zapadnom Balkanu”

M.

Hrvatska: Preminulo 11 lica, zaraženo 319

M.

Ostavite komentar