25. Septembra 2019.

Skandal u Austriji: Visoki zvaničnici pred zastavom OVK

Big Portal

Šef Slobodarske partije (FPO) u Melku Tomas Gruber našao se tako na fotografijama na kojima se vidi i Patrik Štrobel, gradonačelnik tog austrijskog gradića, ali i odbornici Socijaldemokratske partije i Zelenih kako, sa konzulom Kosova iz Štutgarta Imerom Ladrovcijem i ambasadorom Albanije u Austriji Rolandom Bimom, stoje isped zastave OVK.

Fotografija je nastala sredinom meseca na završnom skupu “Olimpijada”, istoimenog udruženja koje je registrovano kako bi se navodno bavilo zalaganjem za uspostavljanje razumevanja među kulturama.

Jednom godišnje to udruženje organizuje olimpijadu za albansku decu iz cele Evrope, koja se okupljaju u Melkuu kako bi se takmičila u sportskim disciplinama.

“Odbornici SPO i Zelenih poziraju ispred zastave paravojne formacije OVK, koja je predmet istrage Tribunala u Hagu, zbog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina”, naveo je Gruber.

Iz udruženja “Olimpijada” proučuju da su optužbe FPO apsurdne, jer se na slici, oko grba OVK, nalaze “Fehmi i Dževa Ladrovci, koji su oslobodilački borci, nisu ratni zločinci i koji su se borili za svoj narod”.

Navodi se da je plakat u Melku postavljen zato što se radi o članovima porodice konzula iz Štutgarta.

Gruber je fotografije najpre prosledio austrijskim medijima, a “Nideresterajhiše nahrihten” u svom izveštaju o ovom događaju pokušao je da zastavu i likove na njoj prikaže kao “narodne oslobodioce”.

List je naveo da su njihovi novinari istraživali slučaj i došli do toga da su osobe na zastavi “lica koja se na Kosovu smatraju nacionalnim herojima, koja su proglašena herojima 2008. i koja se nalaze čak i na poštanskim markama”.

Razočaran ignorantskim pristupom austrijskih medija Gruber se obratio poslaniku FPO u bečkoj skupštini Nemanji Damnjanoviću, koji je osudio ponašanje predstavnika vlasti u Melku.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare