Skandal: Pfizer i BioNTech ucjenjivao EU - Za dozu vakcine tražio 54 eura! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Skandal: Pfizer i BioNTech ucjenjivao EU – Za dozu vakcine tražio 54 eura!

Još prije dvadesetak dana evropski mediji su pisali kako je Evropska unija pristala platiti 15,5 eura (18,90 dolara) po dozi vakcine protiv Covida 19 koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, no tek danas objavljen je šokantni podatak da je početna cijena bila 4,5 puta veća!

Reuters je dobio uvid u dokument koji nosi datum od 18.novembra i bio je u internoj cirkulaciji nakon što je EU objavila ugovor o nabavki s Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom.

Cijena od 15,5 eura po dozi utanačena je pregovorima za ukupno 300 miliona doza. SAD je takođe za prvu pošiljku od 100 miliona doza ugovorio po cijeni od 19,50 dolara po dozi.

No, njemački mediji otkrili su danas pravi skandal: početna cijena po kojoj je Pfizer i BioNTech nudio Evropskoj uniji vakcinu bila je 4,5 puta veća!

Prema pisanju lista “Süddeutsche Zeitung”, Pfizer i BioNTech je na početku pregovora tražio 54,08 evra po dozi vakcine i to za narudžbinu od 500 miliona doza.

Nijemci su izračunali da je Pfizer i BioNTech na samo ovom poslu namjeravao zaraditi 27 milijardi eura! Ta cijena, kako su isticali predstavnici BioNtech-Pfizer, sadržala je već najviši rabat koji su nudili jednoj industrijskoj zemlji širom svijeta.

Time bi vakcina Pfizer i BioNTech bila više od 20 puta skuplja od doze vakcine AstraZeneca.

(Agencije)

Danas objavljeno

Protesti u Mostaru: “Mito i korupcija, mostarska policija”

M.

Prvi potez gradonačelnice Sarajeva: Prodaje službeni pasat

M.

Hrvatska i 12 članica EU dogovorili kriterijume za kovid pasoše

M.

Ostavite komentar