"Skandal je odbiti prijem Srbije u EU" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Skandal je odbiti prijem Srbije u EU”

Skandal je u EU primiti Hrvatsku i Sloveniju, a odbiti Srbiju, izjavio je poslanik u francuskom parlamentu Kristof Lagard.

Poslanik i i lider stranke Unije domokrata i nezavisnih (UDI) Lagard se nedavno javno izjasnio za ulazak Srbije u EU.

Od ukupno 12 šefova lista partija u Francuskoj koje će se kandidovati za izbore za Evropski parlament, samo njih dvoje je nedavno podržalo ulazak Srbije u EU, među kojima je bio i Lagard.

Tokom javne debate na francuskoj televiziji Frans 2, 12 šefova lista izjašnjavalo se o različitim aktuelnim političkim pitanjima, među kojima se našao i ulazak Srbije u EU.

Pored Lagarda za ulazak Srbije u EU izjasnio se i Rafael Gliksman iz redova socijalista, dok se jedan kandidat uzdržao.

“Bio sam veoma iznenađen što sam, osim predstavnika socijalista, levičara koji je, takođe, bio za prijem Srbije u EU, samo još ja, kao desničar, odgovrio pozitivno…Sve mi to deluje, jednostavno rečeno, nepristojno. Ako su ozbiljni, kako svojim glasačima mogu da objasne da Srbija nije evropska zemlja?”, rekao je Lagard za “Večernje novosti”.

Lagard je izrazio čuđenje zbog izjašnjavanju ostalih kandidata i zbog toga što mu, kako je rekao, nije jasno kako oni mogu da obrazlože da pristupanje Srbije EU nije način da se prizna da ona pripada evropskoj porodici i da se uz to stabilizuju i smanjuju tenzije na Balkanu.

“Primiti Hrvatsku i Sloveniju, a odbiti Srbiju, to je prosto skandal. Ne bih rekao istu stvar za Bosnu ili za Kosovo. Ali, kada je reč o Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, primamo dvoje, a trećeg nećemo? U ime čega? Govorim to krajnje iskreno i u Evropskom parlamentu ću se boriti da ubedim svoje kolege da ne postoji nijedan razlog da se Srbija spreči da se integriše u EU”, istakao je Lagard.

On je rekao i da ne vidi rešenje za Kosovo, koje je, prema njegovom mišljenju, “neka vrsta neidentifikovanog političkog objekta”.

“Činjenica je da na Kosovu danas nema države. Ono i nije država. Nije međunarodno priznato, i sa moje tačke gledišta, nema ni pravo na međunarodno priznanje”, kaže Lagard.

Na pitanje šta misli o nastojanju Kosova da uđe u Unesko, Lagard kaže: “U Unesku se govori o kulturi. Da li postoji kosovska kultura? To je odgovor”.

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar