23. Januara 2021.

SKANDAL: Banjalučka policija opljačkala migranta?!

Big Portal

Iako se prijava nije našla u zvaničnim saopštenjima Policijske uprave Banjaluka, saznajemo da je zbog nje u međuvremenu saslušan veći broj policajaca i inspektora.

Prema navodima iz prijave, policajci su ukrali bukvalno sve što je oštećeni migrant imao kod sebe, a nije ih spriječilo ni uzaludno preklinjanje nesrećnog čovjeka da mu ne otmu i telefon.

– Sve se dogodilo u blizini autobuske stanice u Banjaluci. Policajci su došli u službenom automobilu, izašli i, kako tvrdi migrant, pokupili mu sve što je imao kod sebe. Potom su otišli kao da se ništa nije dogodilo – otkriva izvor iz banjalučke policije.

Uzeli i telefon

Policajci se nisu previše obazirali na uzaludne molbe migranta da mu ostave barem mobilni telefon, jer je uz pomoć njega komunicirao s trudnom suprugom, koja se nalazi u drugoj državi.

Sve se dogodilo u novembru prošle godine u Banjaluci, a kako do danas nije utvrđeno da se radilo o lažnoj prijavi, s razlogom se postavlja pitanje da li je moguće da policija i tužilaštvo do sada nisu utvrdili identitet policajaca koji su obrukali uniformu.

Nije se moglo zataškati

Srpskainfo saznaje da se prijava o krađi nije mogla zataškati, jer se radilo o migrantu koji je jako dobro poznavao engleski jezik i svoja prava.

– Prijava je shvaćena jako ozbiljno, a migrant koji je opljačkan nije bio nepismen. Naprotiv, radilo se o jako elokventnom čovjeku, koji je odlično poznavao engleski jezik, ali i svoja prava. Nakon prijave, u međuvremenu su saslušani brojni policajci i inspektori. Sve ovo je dovelo do velikog ogorčenja među onima koji nemaju veze s navodima iz prijave, ali su bili dio istrage i saslušanja – objasnio je izvor iz Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje kako nikome nije jasno zašto se ne može utvrditi identitet policajaca, iako je migrant navodno dao i njihov opis.

– Ne radi u banjalučkoj policiji toliki broj službenika pa da se ne može utvrditi ko je opljačkao migranta. Takođe, tačno se zna čiji je to rejon, pa nije jasno zašto su saslušavali policijske službenike iz drugih stanica – dodao je izvor Srpskainfo iz banjalučke policije.

Saslušanja

Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka, potvrdila je za Srpskainfo da je prijava migranta zaprimljena u Policijskoj stanici Lazarevo, te da je saslušano više policijskih službenika.

– Od strane oštećenog lica zaprimljena je prijava na okolnosti iz Vašeg upita u policijskoj stanici Lazarevo. U vezi s tim saslušano je više policijskih službenika, te je o svim preduzetim mjerama i radnjama obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, o čemu je i dostavljen izvještaj na tužilačku odluku, u cilju eventualne kvalifikacije počinjenog krivičnog djela – izjavila je ona.

Kako bi provjerili u kojoj fazi su provjere navoda iz prijave, te da li je u međuvremenu utvrđen identitet osumnjičenog policajca ili policajaca, obratili smo se i banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu.

Međutim, prema odgovoru koji smo dobili, ovo će najvjerovatnije biti jedna od onih, propalih istraga.

– Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dana 21. januara 2021. godine obratili ste se putem emaila i postavili pitanje: “Da li je u međuvremenu postupajući tužilac donio konačnu odluku u predmetu po prijavi migranta da su ga u Banjaluci opljačkali policijski službenici 15.11.2020. godine?” U skladu sa članom 4. i članom 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama (“Službeni Glasnik” RS br. 20/01) obavještavamo Vas: U pomenutom predmetu nije donesena tužilačka odluka, predmet se nalazi u radu i u fazi je provjera navoda podnesene prijave – odgovorila je portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Maja Đaković Vidović.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare