25. Juna 2019.

Sjeveru KiM prijeti humanitarna katastrofa

Big Portal

Žitelji četiri opštine na sjeveru KiM – Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, upozorava Politika.

List podsjeća da sedam mjeseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so.

Predsjednik Udruženja privrednika na severu KiM, Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hljeba.

“Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na severu imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana”, kaže Petrović.

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zaplijenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a pride, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru.

“Toliko su se policajci drznuli, da ne prezaju ni da pucaju u čoveka, kao što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji opštine Leposavić”, napominje Petrović.

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocjenjuje, sigurno da je sjever KiM na korak od humanitarne katastrofe.

“Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima”, kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukiule takse.

U suprotnom, upozorava, Srbi sa sjevera KiM će početi sa iseljavanjem.

“A to i jeste cilj Prištine, a izgleda i međunarodne zajednice, samim tim što za sedam meseci, otkako su uvedene takse, ništa nije učinila da narod na severu zivi život dostajan 21. veku”, rekao je Petrović.

List piše da je na severu KiM primijećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine, ističući da su oni proteklih nekoliko dana kontrolisali ugostiteljske objekte, ispitivali vlasnike i pisali im krivične prijave.

Postoji, upozorava se, opasnost da će im biti ispostavljene enormne kazne za porez i ostale dažbine, što bi ih primoralo da rasprodaju imovinu, a time i da se sele sa sjevera.

Petrović dodaje da postoji opasnost da se na meti inspekcija nađu i apoteke.

Stanje, prema izvorima Politike, komplikuje i to što kosovski policajci ne dozvoljavaju ljudima koji idu u nabavku u centralnoj Srbiji da prenesu ni pet kilograma osnovnih životnih potrepština zbog čega su Srbi, kako navodi, prinuđeni da kriju lijekove, kako i oni ne bi bili oduzeti.

Pod blokadom se našla čak i štampa na srpskom, koju su privrednici poslije dugo vremena uspjeli da dopreme u desetkovanom tiražu, ističe Politika.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare