Sjeverni magnetni pol klizi ka Rusiji: Naučnici razvili model koji opisuje pomjeranje - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sjeverni magnetni pol klizi ka Rusiji: Naučnici razvili model koji opisuje pomjeranje

Tokom proteklih godina severni magnetni pol Zemlje ubrzano se pomerao od Kanade ka Rusiji, a grupa evropskih naučnika tvrdi da je razvila model kojim je moguće pouzdano opisati ovu pojavu.

Koristeći podatke prikupljene pomoću satelita autori naučnog istraživanja, koje je koordinirao univerzitet u Lidsu u Velikoj Britaniji, izmerili su promene u Zemljinom magnetnom polju tokom proteklih 20 godina u nastojanju da načine model koji prikazuje pomeranje severnog magnetnog pola, navodi BBC, a prenosi Tanjug.

Zbog promena u kretanju rastopljenog metalnog jezgra u unutrašnjosti planete dolazi do promene u jačini negativnog magnetnog fluksa u područjima koja se nalaze iznad njega i upravo zbog toga je severni magnetni pol od arktičkog područja Kanade krenuo ka Sibiru, prešavši i Međunarodnu datumsku granicu.

Kada je reč o svakodnevnom životu, brzo pomeranje severnog magnetnog pola Zemlje dovelo je do potrebe za učestalijim ažuriranjem navigacionih sistema, uključujući i onih koji se koriste za prikazivanje geografskih mapa na mobilnim telefonima.

Model koji su naučnici razvili pokazuje da će severni magnetni pol, koji se do sada pomerao za najviše 50-60 kilometara godišnje, nastaviti da ide ka Rusiji, kao i da će se njegovo kretanje vremenom usporiti, ali nije moguće prevideti da li će se on u budućnosti vratiti na prethodnu poziciju.

Danas objavljeno

Hrvatski državljani od subote mogu u SAD bez vize

Zeljka

Naga ćerka Majka Džeksona podijelila slike na Instagramu

Zeljka

Adel čuva ispljunutu žvaku slavne pjevačice

Vanja A

Ostavite komentar