Region Vijesti

Sjeverna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO

Sjeverna Makedonija zvanično je danas postala 30. članica NATO saveza pošto je instrument o njenom članstvu u Alijansi deponovan u američkom Stejt departmentu.

Članice NATO potpisale su protokol o prijemu Sjeverne Makedonije u februaru 2019. godine nakon čega su parlamenti svih 29 zemalja ratifikovali odluku o njenom članstvu.

“Sjeverna Makedonija je sada dio porodice NATO, porodice od 30 država i skoro milijardu ljudi. Porodica zasnovana na sigurnosti da smo bez obzira na izazove, jači i bezbjedniji zajedno”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.

Zastava Sjeverne Makedonije biće podignuta uz zastave ostalih 29 članica NATO u sjedištu Alijanse u Briselu i još dvije komande u ponedjeljak, 30. marta, prenosi AP.

S obzirom na epidemiju korona virusa u svijetu, makedonski predsjednik Stevo Pendarovski rekao je da zemlja ne može da obilježi taj događaj kako treba.

“Ali ovo je istorijski uspjeh koji poslije tri decenije nezavisnosti konačno potvrđuje makedonsku bezbjednost i garantuje budućnost”, rekao je on.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da prijem Sjeverne Makedonije takođe potvrđuje drugim aspirantima da su “vrata NATO otvorena za one zemlje koje žele i mogu da naprave neophdone reforme i ispune visoke standarde NATO i prihvate odgovornost kao i benefite članstva”.

TANJUG

Danas objavljeno

Hodžić, Solak i Novalić na saslušanju zbog afere “Respiratori”

M.

Uhapšeni u akciji “Kristal” predati Tužilaštvu BiH

M.

Na orgijama Tijane Ajfon poznati kriminalci i biznismeni

M.

1 Komentar

racic 28 Marta, 2020 at 10:43 am

Sve kvisling do kvislinga… od Vardara pa do Triglava…
Pohlepna nemoralna kleptokratska vladajuca bagra,
koja ce zbog novca i vlastite umjesanosti u kriminal
pristati i na savez sa Luciferom samo da spasi svoje vlastito dupe.
Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo.
U slavu Boga i naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka
recimo konačno NE nepravdi, kleptokratiji i idiokratama.

Odgovori

Ostavite komentar