10. Oktobra 2022.

Sjeverna Makedonija ima gas za samo dvije sedmice rada toplana

Big Portal

Premijer Dimitar Kovačevski ističe da je država spremna da koristi alternativno gorivo za grijanje domova, škola, vrtića, poslovnih prostorija, ministarstava, s obzirom na to da toplane mogu da rade na gas i mazut.

– Ove godine smo učinili sve da Skoplje 15. oktobra ima grijanje. Nije bilo lako s obzirom na izuzetno visoku cijenu gasa. Međutim, s obzirom na kratkoročno pojeftinjenje gasa i ugovor koji Makpetrol ima sa dobavljačem sa kojim tradicionalno radi, do kraja oktobra je obezbijeđen iznos za rad toplana. A, ako gas enormno poskupi, država je spremna da da domove građana zagrijaljva alternativnim gorivom – rekao je Kovačevski.

On je, kako prenose makedonski mediji, rekao da nije problem samo cijena gasa, već je problem i dostupnost.

– Znate da je došlo do skretanja gasovoda sjeverni tog, što je smanjilo isporuke, zatim često dolazi do smanjenja protoka… – rekao je Kovačevski.

Premijer je rekao da je gas do 1. novembra obezbijedio Mekpetrol po cijeni od 1.713 evra za 1.000 kubnih metara gasa.

– Do kraja grijne sezone biće određen koncept grijanja, odnosno energije u zavisnosti od toga da li će i u kom režimu raditi gasna elektrana TE-TO, koja kao nusproizvod proizvodnje električne energije isporučuje toplotnu energiju – saopšteno je iz te kompanije.

Ako se ne nabavi gas za toplane (Istok, Zapad, Skoplje-sjever i ona u Željezari), onda će prestonica morati da se grije na mazut, navodi se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare