Sjeverna Koreja se priprema za vojnu paradu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sjeverna Koreja se priprema za vojnu paradu

Sjevernokorejske trupe trenutno vrše pripreme, najvjerovatnije za vojnu paradu, tvrde dvije organizacije koje prate aktivnosti Pjongjanga na osnovu satelitskih snimaka.

Mogući datum za održavanje takvog događaja do sada nije potvrđen, a Sjeverna Koreja je koristila nedavne parade za prezentaciju nove vojne opreme, uključujući i velike balističke rakete, prenosi Rojters.

  • Pripreme za velike parade obično počinju jedan do dva mjeseca unaprijed, ponekad i više – saopštio je danas američki portal 38 nort koji prati Sjevernu Koreju uz satelitsku fotografiju koja prikazuje trupe na poligonu za paradu Mirim u Pjongjangu.

Prema njihovim navodima, to bi moglo da ukazuje na predstojeću vojnu paradu u oktobru, kao što je to bio slučaj prošle godine.

Na toj smotri sjevernokorejski vođa Kim Džong Un otkrio je do tada neviđene interkontinentalne balističke rakete ,a još jedna noćna vojna parada održana je u januaru.

Organizacija sa sjedištem u Seulu NK Pro objavila je satelitske snimke na kojima je na desetine vojnih kamiona i najmanje 14 jedinica sa oko 300 vojnika na poligonu bilo u ponedjeljak, a trupe su ponovo viđene na slikama od srijede.

U Sjevernoj Koreji uskoro će se proslavljati državni praznici Dan državnosti 9. septembra i godišnjica osnivanja vladajuće stranke 10. oktobra, što bi mogao da bude prigodan termin za vojnu paradu, a Pjongjang može svečanom smotrom svojih trupa da obeleži i 8. oktobar, kada će Kim proslavljati desetogodišnjicu svog postavljenja za vrhovnog komandanta oružanih snaga, saopštio je NK Pro.

Razgovori o nuklearnom naoružanju Pjongjanga su u zastoju posljednjih godina, a administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je da će uložiti diplomatske napore kako bi postigla sjevernokorejsku denuklearizaciju, ali za sada nije pokazala volju da ublaži sankcije.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar