Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja je ispalila dve rakete kratkog dometa za koje se sumnja da su balističke, sa aerodroma u Pjongjangu. Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši je izjavio da su projektili sleteli u okean u blizini istočne obale Severne Koreje.

“Danas su ispaljene dve rakete kratkog dometa (SRBM) istočno od aerodroma Sunan u Pjongjangu”, navodi se u saopštenju Južnokorejskog združenog štaba (JCS).

Ispaljene rakete su prešle oko 380 kilometara do maksimalne visine od 42 kilometara, navodi se u saopštenju tog štaba.

To je, kako je ocenjeno, četvrti test ovog meseca, u sklopu nastojanja Pjongjanga da demonstrira sve veći raketni arsenal, prenosi Rojters.

I Japan je izvestio o lansiranju, a glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je najnovije akcije Pjongjanga osudio kao pretnju miru i bezbednosti.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši je izjavio da su projektili sleteli u okean u blizini istočne obale Severne Koreje.

Kiši je rekao novinarima da kontinuirano lansiranje severnokorejskih balističkih projektila predstavlja ozbiljan problem za međunarodnu zajednicu, uključujući Japan.

Indo-pacifička komanda američke vojske je saopštila da lansiranje ne predstavlja neposrednu pretnju Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima, ali da “ova lansiranja projektila naglašavaju destabilizujući uticaj programa nelegalnog naoružanja”.

Danas objavljeno

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ukrajina neće u NATO?

M.

Ostavite komentar