Sjetimo se Rafaela zajedno – 500 godina od smrti genija iz Urbina - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sjetimo se Rafaela zajedno – 500 godina od smrti genija iz Urbina

Godine 2020. navršava se 500 godina od smrti Rafaela Santija, slikara i arhitekte, jednog od najslavnijih umjetnika renesanse.

Ostaci „Genija iz Urbina“ koji je, sa samo 37 godina, preminuo u Rimu 6. aprila 1520, na isti dan kada je rođen u Urbinu 1483, čuvaju se prema njegovoj želji u Panteonu u Rimu. Na spomen-ploči su ugravirane riječi na latinskom jeziku koje mu je posvetio kardinal Pjetro Bembo, pisac i humanista: „Ovdje počiva Rafaelo koga se, dok je bio živ, priroda bojala da će je nadvladati, a kad je umro, bojala se da će umreti i ona“.

Povodom 500 godina od smrti Rafaela, Italijanski institut za kulturu u Beogradu vas poziva da odate počast ovom slavnom renesansnom umjetniku tako što ćete u ponedjeljak, 6. aprila, na društvenim mrežama (Facebook, Instagram i Twitter) objaviti vaše crteže koji su inspirisani Rafaelovim djelima i/ili vaše utiske o njemu koristeći haštag #Raffaello500 i #Raffaello2020 uz obilježavanje zvanične stranice @iicbelgrado.

Sve objave će biti podjeljene na njihovim društvenim mrežama, a podeljena objava koja do 12.00 časova 8. aprila dobije najveći broj „lajkova“ biće nagrađena kursom italijanskog jezika putem interneta.

Pored toga, 6. aprila u podne Facebooku će objaviti mini kviz o Rafaelu, a prvi učesnik koji tačno odgovori na sva pitanja dobiće kao nagradu kurs italijanskog jezika putem interneta.

“Pozivamo vas i da uživate u raskoši Rafaelove umetnosti putem brojnih sadržaja koji su dostupni onlajn, a koje možete da pronađete na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu”, naveli su iz Italijanskog instituta.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Sprema se nova serija o Hariju Poteru

D

Ekspert za govor tijela: Pomoću sedam znakova saznajte da li vas partner laže

D

ZVIJEZDA DEVEDESETIH PRONAĐENA MRTVA: Tijelo pjevačice ležalo pored kuće, policajci otkrili šta bi mogao biti uzrok tragedije

D

Ostavite komentar