9. Oktobra 2022.

Sjemenke bundeve u borbi protiv anksioznosti!

Big Portal

Naravno, trikovi u kritičnom trenutku zaslužuju pohvalu (poput vježbe disanja, na primjer), ali važno je pronaći i korisne navike na duže staze. I tu dolazi do izražaja ishrana: “Hrana je veliki dio tjeskobe i nažalost o hrani i hranjivim tvarima se ne govori dovoljno”, kaže klinička psihologinja i nutricionistkinja Nicole Beurkens.

sjemenke bundeve
Foto: freepik.com

Jedemo svaki dan, više puta dnevno – pa zašto se ne bismo konzumirali hranu, koja podržava uravnoteženo raspoloženje? Što se tiče najboljih namirnica protiv anksioznosti, stručnjaci imaju svoje favorite. Nicole Beurkens kaže, da su njene omiljene sjemenke bundeve.

Zašto su sjemenke bundeve dobre za mozak?

Sjemenke bundeve prepune su zdravih minerala: “Imamo cink, imamo magnezijum, imamo dobre količine željeza”, primjećuje Beurkens – “da ne spominjemo da se takođe mogu pohvaliti priličnom količinom omega-3 masnih kiselina. One su prava moć u smislu moždanih funkcija”, dodaje ona.

Prema istraživanju, nedostatak magnezijuma može pokrenuti simpatički nervni sistem (a kada je ovaj nervni sistem u prenaponu, to može dovesti do povećane anksioznosti). “Omega-3 masne kiseline zasigurno imaju najviše istraživačke literature i dokaza za podršku mozgu kod djece i odraslih”, kaže Beurkens. Zapravo, jedno istraživanje pokazuje, da omega-3 masti mogu smanjiti stres, a drugo pokazuje da dijete bogate omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u podsticanju zdrave emocionalne ravnoteže i dobrog raspoloženja. Istraživanje je takođe povezalo neravnotežu cinka i bakra sa anksioznošću (konkretno, ljudi sa anksioznošću imali su značajno niži nivo cinka i viši nivo bakra). Nizak nivo željeza povezan je s anksioznošću i depresijom, prema studiji objavljenoj u “European Journal of Clinical Nutrition”.

sjemenke bundeve
Foto: freepik.com
Kako dodati sjemenke bundeve u ishranu?

Ne samo da sjemenke bundeve mogu nahraniti naš mozak zdravim hranjivim tvarima, već ih Nicole Beurkens naziva i “lakom metom”. Možeš ih dodati raznim jelima i grickalicama, slatkim i slanim. Uvijek ih možeš jesti pečene kao grickalice, ili ih možeš staviti u svoje tijesto (hljeb, mafine i sl.). Ubaci ih u svoje smoothije; ili ih dodaj u žitarice ili slana jela.

Jesen je idealno vrijeme da počneš konzumirati sjemenke bundeve! Zdrave su i ukusne.

Izvor: mindbodygreen.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare