11. Augusta 2022.

Sjednica SB UN zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje

Big Portal
  • Potvrđujem. Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo pitanje zahtjeva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Savjeta bezbjednosti. Ukrajinske provokacije ne smiju se sakriti od javnosti – napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu, komentarišući informacije koje je ranije objavio anonimni izvor u Ujedinjenim nacijama, prenosi TAS S.

U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto svojih kapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedjeljak da Kijev drži cijelu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja.

Ruska vojno-civilna uprava Energodara, gdje je nuklearna elektrana, saopštila je da je “kijevski režim 7.avgusta ispalio raketu Uragan kalibra 220 mm sa kasetnom bojevom glavom, čiji su dijelovi oštetili upravne zgrade i okolnu teritoriju spremišta ” i da je prije toga ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje 5. i 6. avgusta.

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila posjeta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, saopštio je juče predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

Ukrajinski ambasador pri IAEA Јevgenij Cimbaljuk rekao je u ponedjeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju.

On je, takođe, pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog mjeseca.

U planu proruskih vlasti je da se dio električne energije proizvedene u Zaporožskoj elektrani usmjeri na Krim, navodi TAS S.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare