Sjednica SB UN o Sudanu završena bez saglasnosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sjednica SB UN o Sudanu završena bez saglasnosti

Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se kako bi raspravljao o situaciji u Sudanu poslije vojnog puča izvedenog u ponedjeljak, ali nakon sastanka nije izdato nikakvo saopštenje, javlja Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je prethodno svjetske sile da se okupe i odlučno se izjasne protiv vojnog puča, poručivši da je potrebno jedinstvo da bi se svijet sučio sa “epidemijom državnih udara””, nakon što su izvedeni i u Mjanmaru, Maliju i Gvineji.

Zamjenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao je poslije sjednice da članice Savjeta bezbjednosti do sada nisu uspjeli da postignu bilo kakvu saglasnost o situaciji u Sudanu.

  • Mislim da je preuranjeno govoriti o saglasnosti, hajde da radimo na nekom dokumentu. Slažemo se da smo preokupirani onim što se dešava – rekao je Poljakov, prenosi Tas s .

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti u Sudanu došlo je u ponedjeljak poslije višenedjeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa procesa tranzicije Sudana ka demokratiji koji je započet svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodne pobune prije dvije godine.

Danas objavljeno

Pojačan saobraćaj u Gradiški i u Kladuši

M.

Otmica u Gacku, uhapšena dva lica

M.

FBiH: Tri lica preminula, zaražena još 123

M.

Ostavite komentar