Sjedinjene Američke Države u strahu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sjedinjene Američke Države u strahu

U SAD se sve više strahuje od mogućeg novog talasa epidemije koronavirusa, prenosi Glas Amerike.

Kako se navodi, raste broj zaraženih i hospitalizacija u gotovo polovini zemlje.

Broj novozaraženih se povećava dok se intenzivira kampanja vakcinacije. Tokom proteklog vikenda je za jedan dan dato više od četiri miliona doza što je rekord do sada.

Broj slučajeva kovida-19 u SAD porastao je za gotovo 20 odsto u protekle dve nedelje, zbog čega zdravstveni zvaničnici upozoravaju na četvrti talas pandemije korona virusa.

“Tek smo na početku tog naglog rasta. Još nismo videli najgori deo”, izjavio je Majkl Osterholm iz Centra za istraživanje bolesti na Univerzitetu Mičigena.

Raste i broj hospitalizacija, a stručnjaci ističu da su razlozi za novi porast – širenje novih sojeva korona virusa, ublažavanje restrikcija i učestalija putovanja.

U Masačusetsu ima više slučajeva brazilske varijante virusa, nego bilo gde drugđe u zemlji.

“Ako ne budemo kontrolisali kovid-19, otvara se prostor za pojavu novih mutacija. Sada nije vreme za opuštanje”, upozorio je Daglas Golenbok, stručnjak sa Odseka za zarazne bolesti na Univerzitetu Masačusetsa.

Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 40 odsto svih odraslih odnosno više od 103 miliona Amerikanaca. Tokom vikenda je oboren i dnevni rekord po broju primljenih vakcina – u SAD se sada u proseku daje više od tri miliona doza dnevno.

B92

Danas objavljeno

Smrtonosne oluje pogodile Evropu, najmanje 13 mrtvih

M.

Avion prisilno sletio u Zagreb zbog putnika koji je vikao i htio da otvori vrata

M.

Rogov: Pojačana zaštita Zaporoške nuklearne elektrane

M.

Ostavite komentar