Sjedenje je smrt za dame - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sjedenje je smrt za dame

Žene koje duže vreme neprekidno sjede imaju 52 odsto veći rizik da obole u odnosu na one koje se u istom vremenskom periodu povremeno kreću. Sjedenje smanjuje protok krvi i negativno utiče na ćelije koje oblažu površinu krvnih sudova

Foto: Depositphotos

Najnovije istraživanje Univerziteta u San Dijegu pokazalo je da ukoliko svakodnevno sedite bar jedan sat manje nego uobičajeno, smanjićete mogućnost od kardiovaskularnih bolesti za 12 procenata, a od srčanih oboljenja za čak 26 odsto.

Žene koje duže vreme neprekidno sede imaju 52 odsto veći rizik da obole u odnosu na one koje se u istom vremenskom periodu povremeno kreću. Sedenje smanjuje protok krvi i negativno utiče na ćelije koje oblažu površinu krvnih sudova, što može da dovede do srčanog udara.

Ranije studije su pokazale da fizička aktivnost smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, bolesti bubrega, pluća, jetre, pa čak i od raka. Istraživanje tima stručnjaka sa Univerziteta u San Dijegu obuhvatilo je više od 5.600 ispitanica između 63 i 97 godina, i nijedna ranije nije imala moždani ili srčani udar. Žene su gotovo 24 časa nosile uređaj koji je merio vreme njihovog kretanja, ali i neaktivnost. Njihova fizička aktivnost je praćena od četiri do sedam dana, a stanje kardiovaskularnog sistema gotovo pet godina. Naučnici su ustanovili da osobe koje svakodnevno sede 11 i više sati imaju najveći indeks telesne mase i velike šanse da obole od mnogih bolesti, poput dijabetesa i hipertenzije. Ali mogućnost od pomenutih bolesti može da se smanji uz redovnu fizičku aktivnost, makar na minut ili dva.

Izvor: Novosti

 

Danas objavljeno

Da li povremeni post drugačije djeluje na žene i muškarce?

V.R.

Osnovni recept za palačinke iz 1967. godine

V.R.

Od sada ćemo moći da znamo i ko može da oboli od depresije

V.R.

Ostavite komentar