Sjećate li se socijalizma i Jugoslavije - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sjećate li se socijalizma i Jugoslavije

Prije tačno 77 godina, na današnji dan, u Jajcu je održano drugo zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, čuvenog AVNOJ-a, i to se smatra rođendanom Titove Jugoslavije.

Iako je ova država već decenijama pokojna i danas se mnogi kunu u dobru staru Jugu.

Ovaj praznik su, kao i svake godine, obilježili jugonostalgičari, antifašisti, poštovaoci partizanskog narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva bivše Jugosalvije. Dan Republike su obilježili Jajcu juče, i to sve po redu i kako dolikuje: zastave sa petokrakom, polaganje vijenaca, svečani govor, kozaračko kolo. Zbog epidemiolođške situacije okupljanje u Jajcu nije bilo masovno kao prethodnih godina.

Na pitanje zašto su se okupili dan unaprijed, Marko Raca, predsjednik Društva “Josip Broz Tito” u Banjaluci, podsjeća da su on i njegovi drugovi i drugarice, stari komunisti, odavno prešli u subotare.

FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Mirko Raca

– Prije nekoliko godina smo se dogovorili da Dan Republike slavimo subotom – prije ili poslije 29. novembra, kako bi nam se mogli pridružiti i oni drugovi i drugarice, koji su još uvijek radno aktivni, te omladina koja ide u škole – kaže Raca.

Objašnjava da je ipak najveći broj članova antifašističkih organizacija u poznim godinama, pa da bi za njih masovno okupljanje u doba korone moglo biti kobno.

– Došle su delegacije iz svih krajeva, bivše Juge i iz Italije, sa nama je bio je Sead Đulić, predsjednik SABNOAR-a BiH, otišli smo zajedno i u Mrkonjić Grad i položili vijence povodom godišnjice zasjedanja ZAVNOBIH-a. Drugarice i drugovi, koji juče nisu mogli biti sa nama, uskoro će imati priliku da fotografije iz Jajca i Mrkonjić Grada vide na društvenim mrežama – poručio je Raca.

Danas objavljeno

Posao iz snova na Bahamima, za 120.000 dolara

V.R.

Bili Ajliš srušila internet halterima hrvatske dizajnerke

V.R.

Muškarci otkrili kako bi trebalo da izgleda savršena žena

V.R.

Ostavite komentar