Sjećanje na Petra Kočića kroz moderne tehnologije - BIGportal.ba
Banja Luka

Sjećanje na Petra Kočića kroz moderne tehnologije

Ovogodišnji, 54. Kočićev zbor, biće otvoren 19. avgusta u 20.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Tom prilikom, biće prezentovan projekat “Soba sjećanja Petra Kočića” kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo. Manifestcaija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, i ove godine, donosi brojne…

Ovogodišnji, 54. Kočićev zbor, biće otvoren 19. avgusta u 20.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Tom prilikom, biće prezentovan projekat “Soba sjećanja Petra Kočića” kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo.

Manifestcaija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, i ove godine, donosi brojne sadržaje koji će biti održani do 25. avgusta na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Prema programu, za 20. avgust u Parku Petar Kočić, sa početkom u 20.00 časova, najavljeno je veče besjedništva studenata iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva. Radionica veza za građane, sa veziljom Sanjom Bajić, biće održana u srijedu, 21. avgusta, u 18.00 časova, a isto veče u parku od 20.00 časova predstaviće se mlađi pisci.

Četvrtak, 22. avgust, rezervisan je i za program u Beogradu, gdje će, poslije polaganja vijenaca na grob i spmenik Petru Kočiću, u večernjim časovima biti održano književno veče u prostorijama Udruženja književnika Srbije. Tog dana, i u Banjaluci je planirano više događaja, između ostalih – promocija monografije Zmijanje-Kočićevo ognjište autora Vladimira Đukanovića (u 11.00 časova u Muzeju Republike Srpske) i veče satire u Parku Petar Kočić u 20.00 časova.

U petak, 23. avgusta, od 20.00 časova biće organizovano veče drame, tokom koje će nastupiti glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Dječijeg pozorišta.

Od brojnih događaja planiranih za subotu, 24. avgust, izdavajamo svečanu akademiju, čiji će koncept biti nešto drugačiji u odnosu na protekle. Poslije zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biće održan polučasovni koncert – Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković. Svečana akademija počinje u 20.00 časova u Banskom dvoru i mogu joj prisustvovati svi zainteresovani sugrađani. U manastiru Gomionica, tog dana u 13.10 časova, biće održana kulturno-umjetnička manifestacija “Zmijanjska sofra”.

U jutranjim časovima u subotu, u Stričićima, zainteresovani će moći da pogledaju izložbu domaćih životinja, a poslije podne, od 16.00 časova, na zborištu u Stričićima – prvi dio bodljavine bikova. Takođe, u subotu, ispred škole u Stričićima u 19.00 časova biće održano takmičenje u izvornoj narodnoj pjesmi – ojkači, a u 19.00 časova u Banskom dvoru otvorena izložba likovne kolonije.

U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana očekuje nas i otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu (u 11.00 časova) i kulturno-umjetnički program od 12.00 časova ispred škole. Nakon toga, od 13.00 časova, na zborištu počinju nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, džipijada i učešće padobranaca te drugi dio borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” se održava od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija Grada Banje Luke. Kompletnu organizaciju manifestacije posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine, vodi Grad Banja Luka.

Telebaku “Kočićeva nagrada”

Dobitnik “Kočićeve nagrade” za 2019. godinu je profesor srpskog jezika i književnosti Milorad Telebak, za njegovo ukupno lingvističko i književno delo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika.

Kako je žiri saopštio, Telebak je pisao i djelovao u duhu Kočićevog shvatanja narodnog govora i neprestane potrebe za njegovim razvijanjem kulture upotrebe srpskog jezika. “Kočićeva nagrada” laureatu biće dodijeljena na svečanoj akademiji, kao i nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala Lani Bajrić, učenici petog razreda banjalučke OŠ “Dositej Obradović”.

RTRS

Danas objavljeno

Banjalučanin Srđan Jolić prvi doplivao do Časnog krsta

Zeljka

Litija ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci

M.

Nova naredna: Elektronska evidencija zaposlenih

M.

Ostavite komentar