Osim što našim tortama i kolačima daje ljepši i elegantniji izgled, čokoladna glazura im daje i bolji okus jer sve je finije kad ima barem malo čokolade, zar ne? Što je čokolada kvalitetnija, to je glazura bolja, ljepše se steže i ne puca pri rezanju.
Koliko je važno imati kvalitetnu čokoladu, toliko je bitno na pravi način pripremiti glazuru.
Čokoladu (zajedno s puterom) možete otopiti u mikrovalnoj pećnici ili na pari te joj potom dodati ulje i malo vode pa sve dobro izmiješati dok ne dobijte gustu, sjajnu masu. I čim se glazura malo prohladi, spremna je za prelijevanje po kolaču.
Sastojci za čokoladnu glazuru:
150 g tamne čokolade
50 g maslaca
2 žlice ulja
1 žlica vode
Priprema sjajne čokoladne glazure:
1. Čokoladu grubo narežite ili izlomite na manje dijelove. Puter narežite na kockice.
2. U dublju posudu stavite vodu i zakuhajte pa preko nje stavite drugu posudu koja ne dodiruje vodu i u kojoj ćete uz stalno miješanje otopiti čokoladu i puter.
3. Otopljenoj čokoladi dodajte ulje i kašiku vode pa sve dobro izmiješajte i maknite s vodene pare na kojoj se topi. Kratko prohladite i glazura je spremna za glaziranje vaših kolača i torti.
Izvor: Zadovoljna.hr