Situacija u KS se ne smiruje: 555 novoboljelih od koronavirusa, 13 preminulih - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Situacija u KS se ne smiruje: 555 novoboljelih od koronavirusa, 13 preminulih

Nakon laboratorijskih analiza 1.588 uzoraka, u Kantonu Sarajevo je proteklog dana evidentirano 555 novih slučajeva COVID infekcije. Od ovog broja, 388 novozaraženih osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana, preminulo je 13 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Zabilježen je oporavak 417 osoba u istom periodu.

Trenutno je u KS hospitalizirano 688 osoba sa oboljenjem COVID-19. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalazi se 524 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” 164 pacijenata. Pomoć respiratora koristi 21 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.734 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se nalaze 6.323 osobe. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj novozaraženih osoba iznosi 621, dok sedmična incidenca, odnosno broj novozaraženih u prethodnih sedam dana na 100.000 stanovnika iznosi 1.034.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, iz Zavoda za javno zdravstvo apeluju na maksimalno poštivanje mjera koje su na snazi. Posebno se ukazuje na važnost pravilnog nošenja maske, održavanja fizičke distance, izbjegavanja gužvi i zatvorenih prostora kao i mjesta na kojima su mogući bliži kontakti duže vrijeme.

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar