Situacija sve napetija: Američki ambasador u Moskvi pozvan da se vrati u SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Situacija sve napetija: Američki ambasador u Moskvi pozvan da se vrati u SAD

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan otići će do kraja nedelje u Vašington na konsultacije sa administracijom predsednika Džoa Bajdena.

On će se vratiti u Moskvu tokom narednog perioda.

“Ambasador Salivan će se ove nedelje vratiti u SAD kako bi posetio svoju porodicu i sastao se sa članovima nove administracije s kojima nije imao priliku da se konsultuje otkako je pristao da nastavi da obavlja svoju funkciju na neodređeno vreme“, rekao je portparol Stejt departmenta za portal Akios, prenosi TAS S.

Agencija navodi da im Stejt department još uvek nije potvrdio navode u vezi Salivanovog planiranog puta u Vašington.

Ranije je Akios izvestio da Salivan nije planirao da napušta Rusiju uprkos savetu Moskve da se vrati u Vašington na konsultacije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare 16. aprila da je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov na sastanku u Moskvi upoznao Salivana sa odlukama koje je Rusija donela kao odgovor na američke mere prema ovoj državi i savetovao Salivana da se vrati u Vašington na konsultacije.

Lavrov je takođe naveo da ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov nastavlja svoje konsultacije u Moskvi, gde se nalazi od 21. marta.

Američka vlada je prošle nedelje stavila ruske kompanije na crnu listu, proterala ruske diplomate i zabranila američkim bankama da kupuju državne obveznice od ruske centralne banke i Ministarstva finansija, a Rusija je proterala deset američkih diplomata i stavila na crnu listu osam najviših zvaničnika Vašingtona kao odgovor na sankcija koje su SAD uvele Rusiji

Danas objavljeno

Rakić: Srpska lista će učestvovati na izborima na KiM, kraj godine zadnji rok za formiranje ZSO

M.

Srbija: Više od 6.000 novooboljelih, preminulo 56 osoba

M.

Uhapšeno devet hrvatskih i troje državljana BiH

M.

Ostavite komentar