6. Marta 2020.

Situacija sa migrantima pod kontrolom; Vučić već izdao nalog vojsci, policiji i BIA

Big Portal

Broj migranata u našoj zemlji je na istom nivou kao i prethodnih meseci, konstatovano je na sastanku premijerke Ane Brnabić sa nadležnim ministrima.

Brnabić je, prema saopštenju, upoznata sa trenutnom situacijom u vezi sa migrantskim kretanjima i koordinacijom rada državnih organa.

Učesnici sastanka upoznali su predsednicu Vlade Srbije sa merama koje provode državne institucije navodeći da je situacija pod kontrolom i da nema nikakvih pretnji po bezbednost zemlje, kao i da se sprovodi nulta toleracija za ilegalne prelaske.

Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao još jedan vid dodatne zaštite od korona virusa.

Sve nadležne institucije će dva puta dnevno podnositi izveštaje o svim relevantnim informacijama u vezi sa kretanjem migranata, a sve aktivnosti biće sprovodjene u koordinaciji Vlade Srbije i predsednika Republike.

Sagovornici premijerke Brnabić su dodali da razloga za zabrinutost nema i kada je reč o bezbednosnoj situaciji i u tom kontekstu istakli da se zabrinutost stanovništva u Šidu smanjila, kako se navodi, u roku od jednog dana.

Kroz našu zemlju je od početka migrantske krize prošlo nešto više od milion migranata, dok se oko 6.000 njih trenutno nalazi u ukupno 17 prihvatnih centara i taj broj se ne menja.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je dao nalog vojsci, policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji da gotovo hermetički zatvore našu granicu prema Severnoj Makedoniji, ukoliko dođe do najezde migranata koji već danima sa turske strane pokušavaju da udju u Grčku, preneli su sinoć beogradski mediji.

Kako prenose “Novosti” i “Blic”, predsednik Srbije preventivno se odlučio na ovaj korak, vodeći računa, pre svega, o nacionalnoj bezbednosti, iako je, kako pišu “Novosti”, protiv ksenofobne politike, jer je naš narod, poučen sopstvenim tragičnim iskustvom, uvek pokazivao solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja.

Vučić svakodnevno dobija operativne podatke od naših bezbednosnih službi, otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio granice i pustio izbeglice da pređu u EU.

Predsenik Srbije je, piše list, uveren da će Srbija, ukoliko bude potrebe, umeti da zaštiti svoju teritoriju i da neće postati “parking za migrante”.

Inače, Grčka je do sada blokirala ulazak gotovo 35.000 migranata i priprema deportaciju stotina onih koji uspeli da uđu u zemlju otkad je Turska otvorila granicu.

S druge stane, Ankara je rasporedila oko 1.000 svojih specijalaca da spreči povratak migranata u unutrašnjost Turske.

Bundestag je velikom većinom glasova poslanika odbacio zahtev stranke Zelenih za prihvatanje 5.000 izbeglica iz osetljivih grupa sa grčkih ostrva.

Takođe, zbog situacije s migrantima, danas u Zagrebu vanredno zasedaju šefovi diplomatija Evropske Unije.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare