Situacija posebno pogoršana u četiri grada: Do 18. marta produžene epidemiološke mjere u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Situacija posebno pogoršana u četiri grada: Do 18. marta produžene epidemiološke mjere u Srpskoj

Shodno epidemiološkoj situaciji, Republički štab za vanredne situacije produžio je dosadašnje mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj do 18. marta ove godine.

To je saopšteno nakon današnje sjednice Štaba, na na kojoj je razmatrana epidemiološka situaciju u Republici Srpkoj, te konstatovano da je ona pogoršana u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

–Republički štab za vanredne situacije danas je izdao naredbu gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije u gradovima i opštinama gdje je pogoršana epidemiološka situacija, da hitno preuzmu sve mjere iz svoje nadležnosti po pitanju suzbijanja širenja virusa korona i da o tome, u narednih 48 časova, obavijeste ovaj štab. Štab će u narednih nekoliko dana organizovati sastanke sa svim komandantima gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije na kojima će oni izvjestiti o preuzetim mjerama i aktivnostima na suzbijanju pandemije virusa korona na teritoriji opština i gradova – navodi se u saopštenju.

Republički štab za vanredne situacije danas je izdao i naredbu Stručnom operativnom timu (SOT) da intenzivira svoj rad shodno pogoršanju epidemiološke situacije u Republici Srpskoj. Ovo se odnosi na stalno zasjedanje, prikupljanje izvještaja od gradskih i opštinskih štabova, analiziranje i pripremanje informacija, te redovno izvještavanje Republičkog štaba za vanredne situacije.

U prethodnih 24 časa, u Republici Srpskoj na virus SARS-CoV-2 je testirano 1.188 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 407 osoba ili 34 odsto od testiranih).

Najveći broj osoba čija je infekcija SARS-Cov-2 potvrđena PCR testiranjem je u grupi od 30-49 godina života.

U Republici Srpskoj, zaključno sa današnjiom danom, potvrđeni slučajevi infekcije SARS-CoV-2, registrovani su u 62 lokalne zajednice.

Ukupan broj osoba smještenih u bolnice na današnji dan je 731, od toga u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 302, a u ostalim bolnicama 429.

Na respiratoru je 65 osoba, 37 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, te 28 u ostalim bolnicama.

Foto: Vlada RS
Autor: Maja Radoja, Srpskainfo

Danas objavljeno

Masakr u vrtiću na Tajlandu preživjelo samo jedno dijete

Vanja A

Lavrov: “NATO je otišao predaleko”

Vanja A

Moskva: Neuspješno; Napad odbijen

Vanja A

Ostavite komentar