Situacija napeta: Neredi u Parizu trajali osam sati, na ulicama i oklopna vozila - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Situacija napeta: Neredi u Parizu trajali osam sati, na ulicama i oklopna vozila

Poslije osam sati nereda na ulicama Pariza, situacija na Jelisejskim poljima i dalje je sinoć bila napeta, na osnovu izvještaja sa lica mjesta, javlja Figaro.

Prefektura Pariske policije najavila je sinoć povećanu prisutnost i dežurstva tokom noći, dok je Figaro prenio objavu video snimka sa Tvitera u kojem se navodi da je situacija i dalje napeta, a da su incidenti koji su počeli u 13 časova trajali do 21 čas.

Zabranu okupljanja “konvoja slobode”, koju je u petak uveče podržao i Pariski upravni sud, koji je odbio dvije žalbe, potvrdio je sinoć i Državni savjet, saopštila je policija.

“Pravo na demonstracije i na mišljenje je Ustavom zagarantovano pravo u našoj Republici i našoj demokratiji. Pravo da blokirate druge ili da sprečite kretanje nije”, rekao je premijer Žan Kasteks.

Odobrene demonstracije protiv zdravstvenih mjera okupile su juče 32.000 ljudi u Francuskoj, uključujući oko 7.600 u Parizu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je do 19 časova izbrojalo ukupno 149 protesta sa skoro 32.100 demonstranata širom Francuske (162 protesta i 29.000 učesnika bilo je prošle sedmice), a u ovaj broj ne spada “konvoj slobode” – protestna akcija koja nije dobila dozvolu francuskih vlasti, navodi Figaro.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je juče na Tviteru da je u Parizu policija izvršila 337 usmenih upozorenja i 54 hapšenja, i zahvalio pripadnicima policije koja je dodatno mobilisana ovog vikenda.

“Hvala policiji i žandarmima koji su ovog vikenda mobilisani širom Francuske, a posebno u Parizu, da sprovedu red u državi i slobodu kretanja. U Parizu 337 usmenih upozorenja i 54 hapšenja”, naveo je Darmanen na Tviteru.

Incidenti koji su počeli tokom dana na ulicama Pariza nastavili su se i tokom noći na Jelisejskim poljima, a prema riječima novinara pariskog Figaroa, “policija u jednom trnutku nije bila u stanju da rastjera sve veći broj demonstranata”.

Francuska policija upotrijebila je suzavac u blizini Trijumfalne kapije u Parizu, kako bi rastjerala demonstrante koji su tokom čitavog dana protestovali protiv ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Policija je prethodno upotrebila suzavac i na Jelisejskim poljima, ubrzo nakon što je “konvoj slobode” koji se bori protiv kovid mjera stigao u francusku prestonicu, prenio je ranije Rojters.

“Liberasion” piše da je konvoj činilo oko 3.000 vozila iz cijele Francuske, sa oko 5.000 demonstranata, kao i da su svi zaustavljeni u petak uveče na ulazima u Pariz.

Kako navodi taj pariski list, u francusku prestonicu uspjelo je da uđe tek nekoliko stotina vozila iz pomenutog konvoja.

Automobili koji su prevozili demonstrante uspjeli su da prođu kroz policijske kontrolne punktove u centru Pariza i zakrčili su saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Policija je saopštila da je zaustavila 500 vozila koja su pokušavala da uđu u Pariz i da je tokom jutra uručeno skoro 300 kazni.

Inspirisani demonstracijama “konvoja slobode” u Kanadi, vozači su mahali francuskim zastavama i trubili prkoseći naređenju policije da ne ulaze u grad.

Policija je navela i da je uhapsila pet demonstranata u južnom dijelu Pariza, koji su posjedovali praćke, čekiće, noževe i gas maske.

U Parizu je raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma.

Prvi put od nereda tokom demonstracija “žutih prsluka” 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Na društvenim mrežama, kako prenose pojedini francuski mediji, kruže snimci prema kojima je policija koristila i prekomjernu silu nad demonstrantima.

Premijer Kasteks upozorio je da će odgovor vlasti biti čvrst prema onima koji pokušaju da blokiraju saobraćaj ili prestonicu.

Francuski demonstranti, inspirisani protestom kanadskih kamiondžija, protive se potvrdama o vakcinaciji, neophodnim za ulazak u restorane, barove i javne prostore.

Francuski mediji navode da protivnike kovid mjera okupljene u “konvojima slobode”, čine protivnici predsednika Emanuela Makrona i “žuti prsluci”.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Ministar Lučić sproveden u zgradu SIPA, uhapšena još jedna osoba

Vanja A

Pronađen i drugi pilot nakon pada hrvatskog MiG-a

Vanja A

Vlada Srpske: Zahtjev Savjetu ministara za dozvolu izvoza peleta

Vanja A

Ostavite komentar