"Situacija je mnogo ozbiljnija; Idu ka još jednom genocidu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Situacija je mnogo ozbiljnija; Idu ka još jednom genocidu”

Jermenski premijer Nikol Pašinijan optužio je Tursku da se “još jednom kreće putem genocida”.

On je naveo i da turska vojska direktno sprovodi ofanzivu azerbejdžanskih snaga protiv etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu.

“Situacija je mnogo ozbiljnija nego tokom prethodnih sukoba 2016. Mnogo je prikladnije da se to uporedi sa 1915. godinom kada je više od 1,5 miliona Jermena ubijeno u prvom genocidu 20. veka”, rekao je Pašanijan za pariski Le Figaro.

Dodao je da turska država, koja nastavlja da negira prošlost, “još jednom ide putem genocida”.

Turska priznaje da je mnogo Jermena koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeno u sukobima sa otomanskom vojskom tokom Prvog svetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubijanja sistematski orkestrirana i da predstavljaju genocid, podseća Rojters.

Pašanijan je izneo i tvrdnju da je Turska poslala hiljade sirijskih plaćenika u kavkaski region, kao i da turski vojni oficiri predvode azerbejdžansku ofanzivu.

“Svet mora da bude svestan onog što se tamo dešava. Turska želi da ojača ulogu i uticaj u Južnom Kavkazu. Sledi san da izgradi carstvo kao što je bio sultanat i kreće se putem koji bi mogao da zapali region”, rekao je jermenski premijer.

Prema izveštajima, u okršajima oko Nagorno-Karabaha do sada su poginule desetine ljudi.

B92

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar