19. Jula 2021.

Sirova riba, da ili ne?

Big Portal

Suši je japansko jelo napravljeno od žive ribe, pirinča i algi, obično za pravljenje ovog jela koriste tunu, sabljarku, iglan, skušu, brancina i losos. Za naše područje je karakteristična drugačija hrana, samim tim je organizam na to i naviknut.

U Japanu vrlo malo ima dijabetesa, hipertenzije, karcinoma debelog creva i šizofrenije, dr Vojislav Perišić naglašava i da su žene iz tog područja lepše kože i svetlijeg tena jer svakodnevno konzumiraju pirinač a on nema puno masnoća.

“Alge imaju betaglukane koji su važni za borbu protiv infekcije, oni ulaze u naš probavni sistem , koštanu srž, i fiksiraju se za leukocite koji se nalaze na površini belih krvnih zrnaca i jure patogene”, rekao je dr Perišić za “TV Prva”.

Perišić je u toku gostovanja izjavio da je njegov prvi susret sa ovim jelom protekao sa posledicama.

“Moj sistem nije bio sposoban da izvrši odgovarajuću digestiju svih onih proteinskih i neproteinskih stvari koje su bile u živom mesu, alge nemaju mnogo veziva a imaju mnogo bioaktivnih matrerija ja nisam bio sposoban da neutralizujem bioaktivne materije u tim vrstama mesa”, rekao je on.

Alergični moraju da izbegavaju suši

“Onaj ko je alergičan ne treba da jede suši, visoka temperatura menja strukturu belančevina iz konformacijeske u nekonformacijsku, tako da je potencijal geneze alergije neuporedije manji kod pečene u odnosu na sirovu ribu. Zato mora da postoji termička obrada, da bi bilo manje alergija”, potvrđuje on.

Riblji paraziti opasni po organizam

“Anizikijaza je riblji parazit koji preko sušija, kroz ribu ulazi u probavni sistem, međutim na visokoj temperaturi ona propada. To je slično pantljičari, kada se meso ispeče dobro pantljičara propada”, dodaje dr Perišić.

Dr Perišić naglašava i da 30 odsto ljudi kojima ne prija mleko, ne prija ni soja sos. “Onaj čije crevo nije funkciji, pripremljeno za varenje sušija, može da ima dijareju i boluje od toga nekoliko dana”, ističe doktor.

Za suši se treba postepeno pripremiti

Za konzumiranje sušija je kaže Perišić neophodna priprema, tako što organizam postepeno upoznajete sa drugačijom hranom, savetuje da se riba prvo griluje i da se posle toga sve manje termički obrađuje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare