8. Augusta 2021.

Sirova ili kuvana hrana – šta dobijamo, a šta gubimo

Big Portal

Pojedini nutricionisti tvrde da je konzumiranje sirove hrane put ka boljem zdravlju, ali i određena kuvana hrana takođe ima dobre nutritivne prednosti.

Voće je neophodno za zdravu ishranu

Ishrana bazirana na sirovoj hrani

Iako postoje različiti nivoi ishrane sirovom hranom, svi oni uglavnom uključuju negrejanu, nekuvanu i neprerađenu hranu. Generalno, dijeta sa sirovom hranom sastoji se od najmanje 70 odsto sirove hrane. Dijeta pored sirovog voća i povrća često uključuje i fermentisanu hranu, proklijala zrna, orašaste plodove i semenje.

Većina vitamina ne podnosi kuvanje

Istraživanja su pokazala da su vitamini topivi u vodi, poput vitamina C i vitamina B, posebno osetljivi na kuvanje.

Ključala voda, smanjuje koncentraciju vitamina u povrću za 50 do 60 odsto.

Kuvanje ne utiče na vitamine D, E i K.

Mnogi stručnjaci kao sirovu hranu preporučuju pre svega vegetarijansku ili vegansku ishranu, jer vrlo mali broj ljudi konzumira sirove mlečne proizvode, ribu, pa čak i sirovo meso.

Pojedini lekari tvrde da je sirova hrana hranljivija od kuvane, jer se enzimi, zajedno sa nekim hranljivim sastojcima, uništavaju u procesu kuvanja. Neki veruju da je kuvana hrana zapravo toksična.

Korist od zrnaste hrane je višestruka kada je u pitanju zdravlje

Iako je očigledna korist od jedenja sirovog voća i povrća, postoje i potencijalni problemi ako se hranite samo sirovom hranom.

Strogu dijetu sa sirovom hranom je vrlo teško poštovati, a broj ljudi koji se dugoročno drži ovakvog načina ishrane je vrlo mali.

Neka hrana sadrži opasne bakterije i mikroorganizme koji se eliminišu samo kuvanjem. Ako jedete potpuno sirovu ishranu koja uključuje ribu i meso, postoji rizik od razvoja bolesti koje se prenose hranom.

Kuvanje uništava enzime u hrani

Kada jedemo, probavni enzimi u našem telu pomažu da se hrana razloži na jedinjenja koja se mogu apsorbovati. Hrana takođe sadrži enzime koji pomažu u varenju.

Enzimi su osetljivi na toplotu i lako se deaktiviraju kada su izloženi visokim temperaturama. U stvari, skoro svi enzimi se deaktiviraju na temperaturama od preko 47 stepeni Celzijusa, što je jedan od primarnih argumenata u korist ishrane sirovom hranom.

Sirova riba

Pristalice prehrane sirovom hranom tvrde da kuvana hrana izaziva stres u telu i može dovesti do nedostatka enzima. Međutim, ne postoje naučne studije koje bi podržale ovu tvrdnju.

Neki naučnici tvrde da je glavna svrha prehrambenih enzima da pospešuju rast biljke – a ne da pomažu ljudima da ih svare.

Ljudsko telo proizvodi enzime neophodne za varenje hrane, telo apsorbuje i ponovo luči neke enzime, pa je malo verovatno da će varenje hrane dovesti do nedostatka enzima.

Kuvana hrana se lakše zvaće

Samo žvakanje, mlevenje hrane zubima, usitnjava vranu, a to je važan korak u procesu varenja. Nepravilno žvakanje hrane u organizmu stvara gasove i nadutost.

Za žvakanje sirove hrane potrebno je mnogo više, nego kada žvaćemo termički obrađenu hranu.

Zeleno povrće

Kuvanje ubija štetne organizme i bakterije

Određenu hranu je bolje jesti kuvanu, jer njene sirove verzije mogu da sadrže bakterije, koje kuvanje ubija. Voće i povrće možemo jesti sirovo, ali treba voditi računa, da li su zagađeni ili nisu.

Spanać, zelenu salatu i paradajz često zagade bakterije, dok sirovo meso, riba, jaja i mlečni proizvodi sadrže bakterije koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prednosti i mane

Važno je napomenuti da i kuvano i sirovo voće i povrće imaju zdravstvene prednosti za sve,  uključujući i one koji pate od hroničnih bolesti.

Namirnice koje je zdravije jesti sirove su: brokoli, kupus, beli i crni luk.

Hrana koju je zdravije jesti kuvanu su: spanać, krompir, meso, mahunarke, riba i živinsko meso.

Izvor. RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare