Širom Katalonije protesti protiv osuđujućih presuda - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Širom Katalonije protesti protiv osuđujućih presuda

Širom Katalonije počela su masovna okupljanja demonstranata posle presude Vrhovnog suda kojom je devetoro katalonskih lidera osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Stanovnici autonomne pokrajine na severoistoku Španije počeli su da se spontano okupljaju na trgovima, u pojedinim delovima Barselone je prekinut saobraćaj, a studenti su napustili predavanja.

„Sloboda, sloboda“, uzvikuju demonstranti i u ostalim gradovia noseći katalonske zastave i transparente na kojima piše „Sloboda političkim zatvorenicima“, prenosi Hina.

Pobornici nezavisnosti su ranije najavili masovne proteste i opsti štrajk.

Iako su dosadašnje demonstracije bile nenasilne, u tu pokrajinu sa 7,5 miliona stanovnika, prošle nedelje su poslate dodatne policijske snage.

Postavljene su metalne barijere ispred parlamenta u Barseloni kako bi se sprečilo njegovo zauzimanje, a isto je urađeno i ispred ostalih institucija.

Španski premijer Pedro Sančes najavio je obraćanje tokom dana, kao i predsednik katalonske vlade Kim Tora.

Vrhovni sud je osudio devetoro katalonskih lidera na zatvorske kazne, te još troje na zabranu obavljanja javnih funkcija.

Osuđeni su zbog ustanka i korišćenja javnog novca za organizovanje zabranjenog referenduma, ali je odbačena optužnica za pobunu, koja je implicirala nasilje, a na kojoj je insistiralo državno tužilaštvo.

Devetoro od dvanaest osuđenih bilo je u pritvoru skoro dve godine.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama, dok centralna vlada u Madridu upravlja spoljnom, obrambenom i fiskalnom politikom.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Merkelova priznala svoju korona-grešku

M.

Upozorenje za Avganistan: Milioni bi mogli umreti od gladi, deca najugroženija

M.

Potop na Siciliji: Zatvoreni putevi i škole

M.

Ostavite komentar