Širom Crne Gore i danas molebni i litije, u Bijelo Polje stigli i na konjima - BIGportal.ba
Region Vijesti

Širom Crne Gore i danas molebni i litije, u Bijelo Polje stigli i na konjima

U crnogorskim gradovima i večeras se održavaju litije i služe molebni za spas srpskih svetinja i protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

U Nikšiću skup predvodi rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović. Moleban se služi u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a potom će gradskim ulicama proći litija.

Litija u Pljevljima krenula je u 17 časova iz Manastira Svete Trojice do Crkve Svete Petke. Krsni hod predvodiće protojerej Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik Radio Svetigore.

Stanovnici Berana, predvođeni episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i večeras su u krsnom vhodu prošli od hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi stupovi u kojem je služio moleban za spas svetinja.

Episkop Joanikije optužio je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da koristi retoriku ustaškog ideologa Anta Pavelića. On je okupljenim vernicima i građanima kazao da su svi oni učesnici istorije koja se piše, “od ovog starca Nova Markovića od devedeset devet godina, do ove dece kojima pripada budućnost, a ne onima koji koriste retoriku Anta Pavelića”.

Joanikije je rekao od kada je Skupština Crne Gore izglasala “ovaj anticivilizacijski zakon, nama nije ostalo ništa nego da sazovemo ovu veliku narodnu skupštinu, koja traje i zasijeda već dva mjeseca”.

Devetogodišnja Jana Marsenić iz Murine najmlađi je krstonoša na današnjoj litiji Gornjih Vasojevića i Gornjeg Polimlja do Berana: Saborno: Murino, Andrijevica, Vinicka, Trepča….

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju služen je moleban, posle kojeg je krenula litija do Hrama Svetog Nikolaja u Nikoljcu. Litiji u Bijelom Polju prisustvuju i Vranešani koji su u grad stigli na konjima i pešice.

I vernici iz Rasova u litiji su stigli do Hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Ka istom cilju uputila se i litija od Hrama Sv. Jovana Krstitelja u Sutivanu, predvođena protojerejem Milanom Stanišićem.

Litija je održana i u Plužinama, Tivtu, Kolašinu.

Pred Manastirom Savina u Herceg Novom sabraće se više litija iz okolnih mesta, a centralna kreće iz Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj.

Litije će biti održane i u drugima gradovima – Danilovgradu, Žabljaku, Mojkovcu, Baru, Budvi.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar