"Širi se brzo i po previše mjesta da bi mogao da se stavi pod kontrolu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Širi se brzo i po previše mjesta da bi mogao da se stavi pod kontrolu”

Koronavirus se širi brzo i po previše mesta u Americi da bi mogao da se stavi pod kontrolu, upozorava predstavnica Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

U nekim američkim državama postavljeni su dnevni rekordi po broju novih slučajeva.

“Virus se suviše brzo širi po zemlji i to je veoma obeshrabrujuće”, izjavila je doktorka En Šučet iz CDC-a.

Ocenila je da je skok u novim slučajevima “samo početak” i rekla da se novi slučajevi ne identifikuju dovoljno brzo i ne izoluju putem ispravnog praćenja kontakata zaraženih osoba.

“Mislim da postoji mnogo nerealnog razmišljanja širom zemlje u stilu – hej, leto je, sve će biti u redu, sve je prošlo. Ali nismo ni počeli da prevazilazimo krizu. U proteklih sedam dana bilo je mnogo zabrinjavajućih faktora”, navela je Sučet.

I dok je broj zaraženih korona virusom u SAD prešao 2,7 miliona, 32 države prijavljuju povećanje dnevnog broja slučajeva, a u 23 je porastao broj hospitalizovanih.

U Kaliforniji, okrug Los Anđelesa postao je prvi u zemlji sa više od 100.000 potvrdjenih slučajeva. Vlasti krive biznis i pojedince zato što nisu poštovali pravila, navodi Glas Amerike.

Gradonačelnik Erik Garseti kaže da je zarazan jedan od 140 stanovnika Los Anđelesa.

“Počeli smo da podrazumevamo da ljudi oko nas nisu zarazni. Kovid 19 preuzima kontrolu a mi moramo da je povratimo. Poruka mladima je – niste imuni na virus”, upozorio je Garseti.

Plaže će sada biti zatvorene za praznični vikend 4. jula. Vlasti brinu prizori prepunih plaža, kao što je vidjeno u odmaralištu Rehobot Bič u Delaveru, gde je troje čuvara plaže testirano pozitivno na kovid-19.

U Teksasu, bolnice se bliže granici kapaciteta, a službe hitne pomoći rade danonoćno. U Hjustonu dobijaju 1.100 poziva po smeni, a radnici hitne pomoći tretiraju svaki slučaj kao mogući slučaj Kovida.

U Arizoni, bolnice su takodje na ivici kapaciteta a broj umrlih raste. “Virus, kako sada stvari stoje, ne ide nigde”, rekao je guverner Dag Dusi koji je sada odlučio da zatvori barove, teretane i bioskope.

Guverner Njujorka Endru Kuomo nagoveštava da bi mogao da uspori sledeću fazu otvaranja – dozvoljavanje restoranima da primaju goste i unutra – nakon što je video šta se dešava u drugim državama.

“Naše otvaranje ide dobro, ne idemo unazad, idemo napred. Ali vreme je da se Amerika probudi. Bela kuća je od početka negirala opasnost korona virusa i federalni odgovor je bio prosto – loš. To nije politička ocena, pogledajte činjenice”, kazao je Kuomo.

Na Floridi, gde je jedna lokacija za testiranje morala da se zatvori sat posle otvaranja zbog dolaska velikog broja ljudi, stopa pozitivnog testiranja na kovid porasla je na 13,5 posto.

Džeksonvil, gde će u avgustu biti održana konvencija Republikanske partije, uveo je obavezu nošenja maski na javnim mestima, baš kao i Majami Bič.

Uprkos zabrinjavajućem porastu broja slučajeva, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild rekao je tokom svedočenja u Senatu u utorak da bi škole trebalo da budu ponovo otvorene, sa opcijom zatvaranja ako bude novih žarišta.

“Centri nikada nisu preporučili zatvaranje škola, to se jednostavno dogodilo”, rekao je Redfild.

B92

Danas objavljeno

Nikada ne bih žrtvovao mir, sve aktivnosti su političkog i pravnog karaktera

M.

Porfirije prošetao centrom Sarajeva, napio se vode sa česme na Baščaršiji

M.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar