SIPA uhapsila 30 osoba, pretresi u 10 gradova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SIPA uhapsila 30 osoba, pretresi u 10 gradova

U sklopu akcije “Zlatni karat”, policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 30 lica i oduzeli oko 40 kilograma zlata i srebra, a u toku su pretresi u 10 gradova, potvrđeno je iz SIPA.

Akcija je započeta juče, a i danas se nastavljaju pretresi lica, te stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičeni na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

“U dosadašnjem toku akcije, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret”, rečeno je iz SIPA.

Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim licima krijumčarili i nedozvoljeno rasturali neocarinjenu robu, tačnije predmete od zlata i srebra.

Kako dodaju iz SIPA, uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

“Operativna akcija ‘Zlatni karat, koja se realizuje po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA”, navode iz SIPA.

Istraga se odnosi na organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar