SIPA u akciji "Delta" uhapsila 26 osoba - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

SIPA u akciji “Delta” uhapsila 26 osoba

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su juče u akciji “Delta”, koja je juče provedena na 29 lokacija u FBiH, ukupno 26 osoba koje su sumnjiče za organizirani kriminal u vezi nezakonite proizvodnje i otkupa duvana i duvanskih prerađevina, piše Avaz.

Avaz navodi da su osumnjičene 34 osobe, ali da mnoge od njih nisu dostupne organima gonjenja jer se nalaze van granica BiH.

Navodi se da se na čelu ove grupe, koja se sumnjiči da je oštetila budžet BiH za 36 miliona KM, nalazi se jedan Hercegovac koji je od ranije poznat organima gonjena kao povratnik je u vršenju više krivičnih djela.

U dosadašnjem dijelu otkrivene su i privremeno oduzete mašine za rezanje duvana, rezani duvan, fabrički obrađen duvan, duvan u listu, cigarete bez akciznih markica, mobilni telefoni, oružje, određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme.

Meta akcije “Delta” su osobe osumnjičene za formiranje nezakonitog lanca otkupa, nabavke, prerade i proizvodnje cigareta, duvana i duvanskih prerađevina, koje su, djelujući van sistema akciznih obaveza, oštetile budžet BiH za višemilionske iznose, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

AVAZ

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar