SIPA podnijela prijavu protiv portparola UIO BiH - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

SIPA podnijela prijavu protiv portparola UIO BiH

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića zbog sumnje da je ovu instituciju oštetio za oko 63.000 maraka, potvrđeno je za “Glas Srpske” iz SIPA-e.

Protiv lica R. K. podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je počinio krivično djelo pronevjera u službi i krivično djelo pranje novca. Osumnjičeni se tereti da je u svojstvu načelnika Odjeljenja za komunikacije UIO-a BiH u dužem periodu od institucije u kojoj radi naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život, iako na to nije imao pravo – potvrđeno je iz SIPA-e za “Glas”.

Iz ove policijske agencije precizirali su da je Ratko Kovačević kao mjesto boravka prijavio Istočno Sarajevo i na konto toga naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život.

  • Istragom je utvrđeno da osumnjičeni u svom vlasništvu ima dvije stambene jedinice u Banjoj Luci te da je u jednoj od njih i boravio sve vrijeme za koje je od UIO-a naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život, čime je UIO oštetio za oko 63.000 KM. Inspektori UIO-a istraživali su i navode da je R. K. nezakonito koristio službeni automobil u dane vikenda, ali ti navodi su odbačeni, jer je ustanovljeno da on ima pravo na dvadesetčetverosatno korištenje službenog vozila – precizirano je iz SIPA-e.

Prema tvrdnjama izvora iz vrha UIO-a, inspektori ove policijske agencije završili su prije nekoliko mjeseci istražne radnje u ovom predmetu, ali je zamjenik direktora UIO-a Đuro Knežević odugovlačio sa slanjem izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv Ratka Kovačevića.

  • Predmet je bio u ladici, dok se s njim nije upoznao novi direktor SIPA-e Darko Ćulum, koji je naredio da izvještaj bude poslat Tužilaštvu. Što se tiče SIPA-e, inspektori su završili posao i sada tužioci treba da odluče da li će donijeti odluku o obustavi istrage ili podići optužnicu.

U svakom slučaju, ovo nije jedini slučaj gdje se na isti način nanosi šteta institucijama, jer veliki broj funkcionera i državnih službenika radi isto što i Kovačević.

Javna je tajna da brojni funkcioneri u institucijama BiH odmah po dolasku na funkciju kupe nekretninu u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu u kojoj borave, a kao mjesto boravka prijave Banju Luku, Zenicu, Mostar ili drugo mjesto iz kojeg dolaze i naplaćuju putne troškove i naknadu za odvojeni život – objašnjava sagovornik.

Kovačević je za “Glas Srpske” kratko rekao da nije upoznat sa prijavom SIPA-e i da ne želi da je komentariše dok ne dobije zvaničnu potvrdu.

(BN)

Danas objavljeno

Porfirije: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

M.

Rab: Velika Britanije želi da se smanje tenzije sa EU

M.

U Srpskoj jedan smrtni slučaj, koronom zaraženo još šest osoba

M.

Ostavite komentar