5. Oktobra 2021.

SIPA izuzela videonadzor iz prostorija Granične policije BiH

Big Portal

Radi se o nastavku aktivnosti u predmetu “Konak”. Prije dvije sedmice je SIPA po naredbi Tužilaštva BiH uhapsila tri osobe, od čega su dva granična policajca i jedan posrednik. Uhapšeni su zbog primanja mita tokom prijema kadeta u ovu policijsku agenciju.

Uhapšeni granični policajci Rejhan Raković i Ensar Salčinović. Raković je bio član Komisije iz Granične policije za prijem kadeta. Osim, Rakovića i Salčinovića, uhapšen je i posrednik – civil Kenit Čakić. Svi se nalaze u pritvoru.

SIPA je takođe obavila pretres prostorija Ivice Sablje i Đorđa Kusmuka, koji su bili članovi ove komisije. Oni su, kako Avaz saznaje prijavljeni Tužilaštvu BiH.

– Osumnjičeni se terete za zloupotrebe položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine utjecaja – kazala je tada Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA.

U prijavi, koja je poslana direktorima policijskih agencija i pravosudnim institucijama, napisano je da je kadetima za prijem traženo između 15.000 i 25.000 maraka. Danas će biti poznata odluka hoće li kompletan konkurs biti poništen.

SIPA je obavila prije dvije sedmice i pretres u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Izuzeti videonadzor će otkriti ko je i kada dolazio od članova Komisije u prostorije ove agencije i kojim danima.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare