SIPA hapsi u sjedištu Granične policije BiH - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

SIPA hapsi u sjedištu Granične policije BiH

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) pretresaju prostorije Granične policije BiH u Sarajevu, a kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, uhapšene su tri osobe, od kojih su dvije službenici Granične policije.

Hapšenja su u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i primanjem dara ili drugog oblika koristi.

“Na terenu se nalazi više desetina policijskih službenika SIPA, čiji rad koordiniše postupajuća tužiteljica koja se nalazi u prostorijama SIPA”, navode iz tužilaštva.

Dodaju da po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, provode aktivnosti koje se odnose na pretrese osoba i objekata, kao i lišenja slobode na području Kantona Sarajevo i SBK.

Iz SIPA je saopšteno da su policijski službenici te agencije, u predmetu kodnog naziva „Konak“, na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona uhapsili tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Primanje poklona i drugih oblika koristi“i „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem“.

Među uhapšenima su, kako navode, dva policijska službenika Granične policije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

“U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje”, navode iz SIPA.

Federalni mediji prenose da se pretresi vrše u Centralnom istražnom uredu, a u toku su i privođenja članova Komisije za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH.

Kako pišu, sumnja se u vršenje brojnih krivičnih djela prilikom prijema novih kadeta. Nezvanično prenose da su uhapšeni Đorđe Kusmuk i Rejhan Raković i Ivica Sabljo.

“Poznata je i osoba koja je njima dostavljala spiskove sa kandidatima. Riječ je osobi incijala D. K. “, piše radio Sarajevo.

U okviru pretresa, izvršiće se i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH, navode iz Tužilaštva.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar